Е.ОН готова за зимата, умни електромери алармират за кражби на ток

Е.ОН България е предприела необходимите мерки за посрещане на предстоящия есенно-зимен сезон, съобщиха в четвъртък от компанията, която снабдява с електроенергия Североизточна България.

Дружеството е инспектирало 24 подстанции, 12056 трафопоста, близо 3300 км кабелни линии средно напрежение (СрН), над 6700 км кабелни линии ниско напрежение (НН). Проверени са и повече от 31 000 км въздушни линии средно и ниско напрежение. По време на проведената профилактика на съоръженията е обърнато специално внимание на онези с повишена аварийност. Почистени са и над 550 километра горски просеки, през които минават съоръженията на компанията. Подменени са изолатори, електрически стълбове, проводници и над 320 километра кабелни линии.

На разположение са 413 аварийни екипи с готовност за бързо прегрупиране и преливане на технически персонал от една област в друга при необходимост. Връзката между мобилните екипи и центровете за контрол на мрежата е подсигурена чрез втори GSM-оператор и сателитни телефони. Всички автомобили са с инсталирана GPS-система за осигуряване на възможно най-ефективния маршрут до мястото на аварията, обясниха от компанията.

В рамките на подготовката за новия сезон са изцяло възстановени и съоръженията, които са били обект на кражба, съобщиха от компанията. Става въпрос за 55 км въздушни електропроводи, 14 трансформатора и 5000 л трансформаторно масло. От друга страна, с цел ефективно противодействие на кражбите на електроенергия, Е.ОН България увеличи с 50% броя на проверките на Енергиен контрол в сравнение с 2008 г. С над 300%, спрямо предходната година, е нарастнал броят на установените случаи на нерегламентирано потребление.

Според компанията разкритите случаи на неправомерна консумация се равняват на годишното потребление на над 15 000 домакинства. С оглед предотвратяване на бъдещи кражби на енергия, от Е.ОН България вече въвеждат така наречените “умни“ електромери, които отчитат всеки опит за манипулация на устройството, допълват от дружеството.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?