E.ON купи енергийна компания в Русия

E.ON купи енергийна компания в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на пресконференция във Висбаден, че германският концерн E.ON ще вложи 4 млрд. евро в най-голямата руска енергийна компания, съобщава ББС в понеделник.

Германският енергиен концерн E.ON и РАО ЕЕС сключиха споразумение за купуване на руската компания ОКГ-4 в хода на руско-германските преговори. Договорът за 4,1 млрд. евро беше подписан във Висбаден от президента на РАО ЕЕС Анатолий Чубайс и от директора на E.ON Волф Бернотат.

“Това е важна за нас стъпка, отговорна стъпка, която говори за нашата откритост, либерален подход в сферата на икономиката и че ние не смятаме да закриваме нищо”, коментира събитието Владимир Путин.

Путин също каза, че подобни инвестиции са “добър пример за нарастването на нашето взаимодействие, особено в сферата на енергетиката и в инвестиционния бизнес”.

Освен E.ON за ОКГ-4 се бориха италианската енергийна компания Енел и германската RWE. Тази година Енел вече стана собственик на една четвърт от пакета акции на фирмата за производство на енергия ОГК-5, изпреварвайки на търга E.ON.

В края на търга по продажбата на акциите на ОГК-4, провел се на 15 септември 2007 г., беше прието решение в полза на E.ON, която сега ще притежава 60% от акциите на “Четвъртата компания за производство на енергия на пазара на електроенергия”.

По думите на Волф Бернотат, компанията е взела решение да излезе на руския пазар, тъй като развитието на пазарите в Централна и Западна Европа е силно ограничено от високите цени, силната конкуренция и държавната намеса в този отрасъл.

ОКГ-4 управлява една пета от топлоелектроцентралите, сумарната мощност на които е 8630 МВт или 6% от мощността, произвеждана от всички ТЕЦ на Русия.

Продажбата на ОГК-4 е осъществена в рамките на програмата за привличане на инвестиции в руския енергиен сектор. Общо се планира да бъдат продадени пакетите на шест компании, произвеждащи енергия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?