Е.ОН поиска от “Газпром“ поевтиняване на доставките

Е.ОН поиска от “Газпром“ поевтиняване на доставките

Германската компания Е.ОН Рургаз, която е един от най-големите купувачи на руски газ, поиска корекция на договора си с “Газпром“. Вестник “Ведомости“ пише в петък, че концертът отново настоява за намаляване на цените, каквото било искането на нейните потребители.

В началото на 2010 г. Е.ОН успя да извоюва по-ниски цени за около 15 процента от доставяните количества до края на 2012 г., припомня руското издание. Не е ясно какви отстъпки иска сега концернът, но вестникът посочва, че наскоро норвежката “Статойл“, която е основният конкурент на “Газпром“ на европейския пазар, се е съгласила да продава по спотови цени до 30 процента от газа си.

През 2009 г. Е.ОН е купила от Русия около 14 млрд. куб. м и ако се запази това ниво на доставка и през тази година, “Газпром“ ще получи с минимум 200 млн. долара по-малко по тази сделка заради отстъпката в 15-те процентна доставки.

Руският концерн обаче склони на отстъпки и пред други европейски клиенти, след като през февруари 2010 г. се сблъска с кризата. Да се намалят цените на суровината и да се смекчат условията по договорите поискаха още две германски компании - “Уингаз“ и RWE, турската БОТАШ, италианската ЕНИ, френската “Газ дьо Франс Сюез“, австрийската "ЕконГаз", финландската “Газюм“ и др. (вкл. българската “Булгаргаз“ -бел.ред.).

“Газпром“ обаче засега е направила компромиси само за “Уингаз“, ЕНИ, БОТАШ и “Газ дьо Франс“, пише “Ведомсти“. Изданието посочва, че отстъпките ще костват на руската компания около 2 млрд. долара само през тази година.

Доставките на руски газ в Европа спаднаха рязко през 2009 г. - общо в Западна Европа намалението е 29 процента, а в Германия – над 44 на сто. Продажбите намаляха заради тромавата ценова политика на държавния гигант, посочва вестникът. Руският газ губи конкурентоспособност заради високата си цена в сравнение със суровината от Норвегия, Холандия, Катар и др. страни, допълва изданието.

То припомня, че “Газпром“ работи с клиентите си по дългосрочни договори, при които цената на газа е свързана със стойността на нефтопродуктите с корекции на шест или девет месеца. Подобна схема руската компания практикува от 30 години. Но през 2009 г. европейските вносители на синьо гориво увеличиха покупките от спотовите пазари, които предлагат по-добри цени от руските.

Така през юни “Газпром“ намали прогнозите за износ през 2010 г. от 160.8 млрд. куб. м на 145 млрд. куб. м Предходната година концертът е експортирал 142.88 млрд. куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?