EON ще инвестира в намаляване на загубите при пренос на ток

Първите инвестиции на германската компания EON в електроразпределителните предприятия във Варна и в Горна Оряховица ще бъдат за подобряване на електромерното стопанство и за намаляване на технологичните загуби при преноса на ток. Това заяви Йоханес Тайсен, председател на Управителния съвет на германската компания, която спечели конкурса за приватизацията на двете ЕРП-та, обединени в пакет "Североизточна България".

На церемония в Министерски съвет в четвъртък бе подписан договорът за продажбата на мажоритарния пакет акции на двете дружества. С това приключи първата от трите приватизационни сделки за общо 7 електроразпределителни предприятия, за продажбата на 67% от които държавата ще получи общо 693 млн.евро.

Пакет "Северозападна България", включващ ЕРП - София, ЕРП - София окръг и ЕРП - Плевен бе спечелен от чешката компания CEZ, а пакет "Югоизточна България, включващ ЕРП - Пловдив и ЕРП - Стара Загора - от австрийската фирма EVN.

От германската EON в четвъртък съобщиха още, че новият мажоритарен собственик ще създаде общи мениджърски екипи за управление на предприятията от германски и български специалисти.

Компанията проявява интерес и към предстоящата приватизация в газовия сектор в България, както и на електропроизводствените мощности.

След подписването на приватизационния договор министърът на енергетиката Милко Ковачев заяви, че успешната приватизация на ЕРП-та е много важен етап от реформата в енергийния сектор в България.

В деня на подписването новият собственик превежда 20% от цената по сделката, а останалата част - при прехвърлянето на акциите. До 20 на сто от цената ще бъдат блокирани в доверителна сметка за 18 месеца, като гаранции за купувача че няма да се натъкне на неотчетени загуби или задължения на придобитите предприятия.

В приватизационния договор е записано още, че ако прехвърлянето на правото на собственост се осъществи преди 30 април 2005 г., дивидентите за финансовите години, приключващи на 31 декември 2004 г. и на 31 декември 2005 г., ще се разпределят между купувача и държавата към момента на разпределението и плащането на тези дивиденти.

Още от Бизнес