ЕП блокира преговорите с правителствата заради реформата на Шенген

Европейският парламент (ЕП) реши да прекъсне преговорите с европейските правителства по пет законопроекта, докато те не му възстановят пълномощията в процеса на реформа на Шенгенското пространство, съобщи председателят на ЕП Мартин Шулц.

Всички политически групи в парламента, с изключение на крайната десница, упрекват министрите на вътрешните работи от ЕС, че миналия петък решиха да реформират механизма за оценка на разпоредбите за Шенгенското споразумение, като изключиха ЕП от този процес, припомня БТА.

Страните от Шенгенското пространство се споразумяха за възможността временно да възстановяват контрола по националните граници в случай на силен миграционен натиск по някоя от външните граници.

Споразумението бе постигнато единодушно от министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, уточни датското председателство.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която бе против предложения компромис, заяви в Туитър, че е разочарована от липсата на европейска амбиция, проявена от вътрешните министри.

 

Европейският парламент (ЕП) осъди решението и го определи като "тежък институционален инцидент".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа