ЕП блокира споразумението със САЩ за трансфер на банкови данни

Европейският парламент (ЕП) блокира договореното в рамките на борбата срещу тероризма споразумение между ЕС и САЩ за трансфер на данните от извършените банкови операции от граждани на ЕС, съобщиха осведомителните агенции в четвъртък. Противниците на споразумението се оказаха внушително мнозинство – 378 евродепутати гласуваха "против", 196 гласа "за", 31 се въздържаха.

Така ЕП за първи път упражни даденото му от Лисабонския договор право на вето върху международни споразумения.

Съединените щати определиха решението като "пречка за сътрудничеството между ЕС и САЩ срещу терора". През последните дни вицепрезидентът Джо Байдън, държавният секретар Хилари Клинтън и финансовият министър Тимъти Гайтнър се обърнаха към евродепутатите, за да ги убедят във "важността на споразумението за общата сигурност", съобщи Асошиейтед прес.

Решението на ЕП прави текста, подписан между САЩ и 27-те държави членки, юридически невалиден, съобщи пресслужбата на ЕП. Депутатите предлагат да бъде договорено ново споразумение, което да е в съответствие с изискванията на Лисабонския договор и особено с Хартата на основните права.

За да продължат обмена на финансови данни за целите на борбата срещу тероризма, ЕС и САЩ ще трябва да разчитат на споразумението за взаимна правна помощ, което позволява обмен на данни според националните законови рамки на държавите членки.

Споразумението за трансфера на банковите данни беше прието в края на ноември от министрите на вътрешните работи на страните от ЕС. То позволяваше на САЩ да продължават да проследяват финансирането на терористични дейности, като използват за целта данните за извършени банкови операции от граждани на ЕС, които се съхраняват от базираната в Белгия фирма Суифт (SWIFT). Около 8000 финансови институции използват мрежата за регистриране на данните от извършените банкови операции, изградена от тази фирма.

Миналата седмица Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи в ЕП изрази безпокойството във връзка със защитата на личните данни на европейските граждани и се обяви за нови преговори за трансфера на банкови данни от ЕС към САЩ, като в тях да участва и ЕП. Преговорите би трябвало да доведат и до дългосрочно споразумение в тази насока, препоръча тогава парламентарната комисия.

САЩ, но и няколко европейски правителства, от няколко дни водеха кампания за спасяване на споразумението в досегашния му вид. Споразумението е смятано за изключително важно в борбата срещу тероризма.
Споделяне

Още от Европа