ЕП: Държавите членки да не пречат на свободното движение

Сн. БГНЕС

Европейският парламент се противопостави в четвъртък на позицията на някои европейски лидери, които настояват за промени и за ограничения на свободата на движение на гражданите на ЕС.

Евродепутатите призоваха в резолюция държавите от ЕС да се съобразят с разпоредбите на договора за ЕС, отнасящи се до свободата на движение - право, осигурено за всички европейски граждани.

Страните от Европейския съюз трябва да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да повлияят на правото на свободно движение. Депутатите отхвърлят и всяко предложение за ограничаване на броя на имигрантите в ЕС, тъй като това е в противоречие с принципа на договора.

ЕП отбелязва, че с наближаването на изборите за евродепутати, свободното движение на гражданите на ЕС се превръща в тема на кампаниите на някои политически партии и че съществува опасност този дебат да доведе до увеличаване на расизма и ксенофобията.

В резолюцията се посочва, че високопоставени европейски политици неотдавна са направили изявления, насочени срещу правото на свободното движение.

Последните проучвания на Европейската комисия показват, че мобилните работници са нетни платци в икономиките и бюджетите на страните домакини, се подчертава в резолюцията, цитирана от пресслужбата на Европейския парламент.

Въпреки че само 2.8 процента от всички граждани на ЕС живеят в държава от Общността, различна от тяхната родина, те са ключов елемент за успеха на вътрешния пазар и стимулират европейската икономика, заявиха евродепутатите.

Те призоваха държавите от ЕС да не дискриминират мобилни работници от Общността, като неправилно смесват правото на свободно движение с цел работа с предполагаеми злоупотреби със системите за социално осигуряване.

ЕП припомня на държавите от ЕС, че е тяхна отговорност да се справят със злоупотребите със системите си за социални грижи, независимо дали са дело на техните собствени граждани или на граждани на други страни от Общността.

Споделяне

Още от Европа