ЕП: Джихадистите от "Ислямска държава" пред Международния наказателен съд

ЕП: Джихадистите от "Ислямска държава" пред Международния наказателен съд

Изстъпленията на групировката "Ислямска държава" в Близкия изток, включително срещу християни и други религиозни малцинства, са равносилни на престъпления срещу човечеството и техните извършители трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС), заяви Европейският парламент в декларация, цитирана от Франс прес.

ИД "продължава да преследва, осакатява и убива, понякога по особено жесток и неописуем начин, членове на религиозни и етнически малцинства, журналисти, военнопленници или правозащитни активисти", се казва в декларацията.

"Такива явни нарушения на правата на човека се равняват на престъпления срещу човечеството и военни престъпления съгласно Римския статут", с който е учреден МНС и "е възможно да се квалифицират като геноцид", смятат евродепутатите.

"Извършителите на тези деяния не бива да останат безнаказани и трябва да бъдат изправени пред МНС", подчертава Европейският парламент.

Европейските депутати освен това изразяват безпокойство, че "държавни и частни организации на страни от Залива" допринасят за финансиране на "разпространението на уахабитското тълкуване" на исляма - радикален прочит, който се насърчава по-специално от Саудитска Арабия. Те призовават тези държави "да прекратят финансирането си".

Споделяне

Още от Европа