ЕП единодушно одобри Мария Габриел за еврокомисар

ЕП единодушно одобри Мария Габриел за еврокомисар
Кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество е единодушно одобренa от координаторите на политическите групи в Европейския парламент.  Тя имаше нужда само от 2/3 мнозинство на депутатите, но в крайна сметка всички парламентарни фракции са дали положителна оценка след изслушването ѝ в Европейския парламента преди ден.
 
В продължение на няколко часа вчера Мария Габриел отговаря на въпроси на евродепутати от две комисии на Европейския парламент (ЕП) - по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование, като изслушването и мина без засечки
 
Очаква се следващия месец номинацията на Мария Габриел за еврокомисар да бъде гласувана от Европейския парламент и одобрена от Съвета на ЕС. 
 
Евродепутати, отговарящи за процедурата в Брюксел, сред които представители на социалистите, консерваторите и зелените коментираха положително представянето на Габриел.
 
”В нашата група, мисля, че сме положително предразположени към тази кандидатура”, каза влиятелната депутатка Силвия Коста – бивша председателка на Комисията по култура и образование.
 
”Досега предишният комисар не обръщаше достатъчно внимание на образованието в дигиталната стратегия. Но съм уверена, че Мария Габриел ще застъпва повече този подход”.
 
”Не мисля, че тя ще има проблем да получи одобрението на парламента”, заяви координаторката на групата на Зелените в комисията по вътрешния пазар Юлия Реда. 
 
”Габриел доказа, че има необходимите познания за тази работа”, допълни Реда, която е експерт по въпросите на авторското право и защита на данните.
 
Ресорът "Дигитализация" се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала. За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?