ЕП и страните в ЕС постигнаха временно споразумение за дългосрочната бюджетна рамка

Европейският парламент и страните членки на ЕС постигнаха снощи временно споразумение за бюджетната рамка на съюза за периода 2014-2020 година, съобщи Ройтерс.

"Приключихме преговорите. Водещият преговарящ за парламента и аз договорихме пакет, който и двамата ще препоръчаме съответно на ЕП и на Съвета на ЕС", съобщи ирландският вицепремиер и министър на външните работи и търговията Еймън Гилмор, който представляваше правителствата на страните членки на продължилите повече от едно денонощие преговори в Брюксел.

Гилмор обяви, че ще поиска от министрите на финансите от Европейския съюз да подкрепят сделката на днешната си среща в Люксембург.

Ратифицирането на споразумението обаче бе поставено веднага под въпрос от главния преговарящ на Групата на социалистите и демократите (ГСД) в ЕП Ивайло Калфин. Той даде да се разбере, че втората по големина група в Европарламента не е доволна от споразумението.

"Преговорите завършиха. Не задоволително за всички. Не можем да потвърдим споразумение тази вечер", написа българският евродепутат социалист в Туитър.

Без подкрепата на ГСД не е ясно дали Европейският парламент ще ратифицира споразумението. Гласуването е насрочено за началото на следващия месец.

Възможно е да са необходими нови преговори между ЕП и правителствата на страните членки, за да бъде осигурено мнозинство в подкрепа на споразумението.

Ако това не стане, може да бъде забавено началото на финансирането на по-бедните региони в Европейския съюз, засегнати от рецесията, и на нова инициатива за борба с нарастващата на места младежка безработица.

Европейският парламент е в конфликт със Съвета на ЕС от февруари, когато националните правителства се договориха бюджетът на Евросъюза през следващия седемгодишен период да бъде ограничен до 960 милиарда евро.

Това би довело до първото намаляване на дългосрочен бюджет на съюза в реална стойност.

Договореният компромис потвърждава в общи линии постигнатото през февруари от правителствата на страните членки споразумение. Той потвърждава, че дългосрочният бюджет на Евросъюза ще бъде намален за първи път и запазва най-много средства за селското стопанство и фондовете за развитие.

ЕП и Съветът на ЕС обаче се договориха ограничено количество неизразходвани средства да може да бъдат прехвърляни от бюджета за дадена година в този за следващата, вместо да бъдат връщани на страните членки, както е сега.

Според европейски официални източници това противоречи на духа на споразумението от февруари, като оставя възможност следващият дългосрочен бюджет на съюза да бъде по-голям от сегашния в реална стойност, в зависимост от последващите преговори за годишните бюджети.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?