ЕП иска на етикетите на преработените храни да пише произхода на месото

Снимка: Архив

Произходът на месото, използвано като съставка в преработените храни, като например лазанята, трябва да бъде обозначен на етикета, смятат европейските депутати. В сряда те призоваха ЕК да предложи законодателни промени, за да се възстанови доверието на потребителите след скандала през лятото на 2013 г. с конското месо, влагано в лазаня вместо телешко, и други случаи на измами с храни.

Резолюцията на Европарламента беше приета с 460 гласа, срещу 204 "против“ и 33 "въздържал се“.

"След скандала с конското месо, сега зависи от нас да си върнем доверието на потребителите. Ние искаме Комисията да излезе със законодателно предложение за задължително поставяне на страната на произход на етикетите, тъй като това ще помогне да се увеличи прозрачността и да се осигури ясна и пълна информация за потребителите“, заяви председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа. "Разбира се трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средни предприятия от сектора“, добави той.

Депутатите изразиха загрижеността си за вредите, които хранителните измами нанасят на потребителското доверие и здраве, както и на функционирането на хранителната верига и на цените на селскостопанска продукция.

Европейските депутати припомниха за доклада на Съвета от края на 2013 г., който признава, че 90% от запитаните потребители считат за важно произходът на месото в преработените храни да бъде упоменат на етикета. Това е един от факторите, които повлияват на потребителското поведение, посочиха депутатите.

Оценката на Френската потребителска организация за влиянието върху цените се различава чувствително от доклада на Комисията. Депутатите поискаха да бъде представена по-ясна картина. Оценката трябва да се направи в сътрудничество с потребителски организации и не трябва да бави законодателното предложение, добавиха те.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес