ЕП иска пълна забрана на пушенето в офиса и заведенията

ЕП иска пълна забрана на пушенето в офиса и заведенията

Европейският парламент (ЕП) призовава в сряда държавите-членки за забранят до две години напълно тютюнопушенето на работа, в заведенията за обществено хранене и в обществения транспорт на територията на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В резултат на тютюнопушенето в Европа ежегодно умират най-малко 650 000 души, а 80 000 са пасивните пушачи като децата и бебета са особено чувствителни към цигарения дим. Доказано е, че излагането на въздействие на тютюнев дим по принцип или на работното място води до значително повишаване на риска от заболяване от рак на белите дробове. В заведенията за обществено хранене, където е разрешено пушенето, опасността от рак за персонала е с 50 процента по-голяма отколкото при колегите им в заведения със забрана на пушенето.

От гражданите на Европейския съюз 70 на сто са непушачи, но по-голям процент - 86 на сто, подкрепят забраната за тютюнопушене на работното място, 84 % - и на други обществени места, 77 на сто - в ресторантите, и 61 процента - в питейните заведения.

Ако сегашният призив на ЕП не се осъществи, евродепутатите искат от Европейската комисия да представи предложение за защитата на непушачите на работното място до 2011 г.

Депутатите искат от държавите-членки да се ангажират и с намаляването на тютюнопушенето сред младежите с най-малко с 50% до 2025 г. Една от мерките в тази връзка ще е издаване на разрешителни за поставяне на автомати за цигари само в случаите, когато те са недостъпни за младежи под 18-годишна възраст. Подкрепено бе е високо минимално равнище на данъчно облагане върху всички тютюневи изделия в ЕС.

Споделяне

Още от Европа