ЕП иска по-ефективни процедури за обществените поръчки

Европейската комисия да приеме мерки за по-ефективни процедури за обществени поръчки, така че да се спре тяхното незаконно директно възлагане, както и късното или неправилно въвеждане на общите правила в националните законодателства. Това поиска в четвъртък Европейският парламент (ЕП), гласувайки доклад по проблема.

В документа се посочва, че по-голямата част от обществените поръчки в общността съответстват на правилата, но продължават да съществуват проблеми при събирането на данни относно процедурите. Причината за това е големият брой на договарящите органи и непълното документиране относно неправилното прилагане на правилата.
Според евродепутатите държавите-членки трябва да съсредоточат усилията си за откриването и санкционирането на незаконните практики на национално ниво.
Докладът призовава за създаването на национални консултативни агенции в областта на обществените поръчки, които да подпомагат както възлагащите органи при правилното прилагане на правилата за тези поръчки, така и кандидатите, и по-специално малките и средни предприятия, при подаването на оферти.
Систематичното обучение на професионалисти в тази област в страните от ЕС също е от значение, защото то ще повиши прозрачността при прилагането на националните правила и процедури по отношение на обществените поръчки в ЕС, пише още в одобрения доклад.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?