ЕП иска повече бдителност при отпускането на средства за България

Европейския парламент предстои да гласува по-късно в сряда доклад, който съдържа препоръка за повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България. Документът прави преглед как Европейската комисия е изразходвала "Бюджет 2008”, но включва и критики към нея за начина, по който изготвя докладите по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния, предаде БНР.

В България все още има слабости и потенциал за нередности в управлението на еврофондовете, гласи проектодокументът, изготвен от комисията по бюджетен контрол. В него е записано още, че евродепутатите отбелязват решимостта на част от управляващите да разследват злоупотребите и да реформират системата за управление на парите. Нужно е обаче ЕК да продължи да упражнява ефективен контрол, както и да прояви максимална бдителност и строгост преди да започне да отпуска на България т.нар. междинни плащания, които са около 80 на сто от парите по оперативните програми.

Авторът на доклада, полският евродепутат-социалист Богослав Либерацки, заяви за БНР, че документът се отнася за Европейската комисия, а не за България: "Мненията и препоръките ни са за ЕК – за това как тя процедира с България. Наистина не е лесно да се избегнат определени формулировки, когато става дума за вашата страна, но целта ни не е да съдим България. Ние трябва да се грижим за парите на данъкоплатците, ЕК – също. Тя е длъжна да подаде ръка на страната предварително и да предотврати нередностите. За това е и моят доклад – за Комисията, която не свърши работата си достатъчно добре.”

Според доклада на Богослав Либерацки това важи и за правосъдието и вътрешните работи. Там е записано, че във вида, в който се изготвят сега, докладите на ЕК не дават ясна представа какво е постигнато. Затова евродепутатите настояват за ясни индикатори за количество и качество на законовите и административни мерки срещу корупцията и измамите.

Има и отделен текст за АЕЦ "Козлодуй”, в който се говори за липса на прозрачност как са отпускани компенсациите за спрените реактори, и е отправено искане към Европейската сметна палата да извърши проверка.

Споделяне

Още от Европа