ЕП иска съд за Китай заради Хонконг

ЕП иска съд за Китай заради Хонконг

Европейският парламент призова ЕС да сезира Международния съд, ако Китай приеме новия закон за националната сигурност в Хонконг, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кирай рзкритикува резолюцията, която бе приета с 565 гласа "за" при 34 "против" и 62 "въздържал се".

В текста евродепутатите призовават още съюза да помисли дали да наложи икономически санкции на Китай. Говорител на комисията по външни работи на китайския парламент Ю Вънцзе обяви, че резолюцията изкривява сериозно фактите и се равнява на открита намеса във вътрешните работи на Хонконг.

Страните членки на ЕС вече изразиха "сериозно безпокойство" от новия китайски закон, който според продемократични активисти, дипломати и някои бизнесмени ще изложи на риск полуавтономния статут на Хонконг и ролята му като глобален финансов център, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че резолюциите на ЕП нямат правна сила, но може да повлияят на политиката на блока.

В понеделник е планирано да се проведе чрез видеоконферентна връзка среща на върха ЕС-Китай. Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще разговарят с китайския премиер Ли Къцян.

Китай разкритикува резолюцията на Европарламента и порица върховния представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заради нейни "неуместни коментари" за новия закон за националната сигурност в Хонконг, предаде Ройтерс.

В петък Бачелет излезе с изявление, в което подчерта, че законът "трябва да е в пълна хармония със задълженията на Китай в областта на човешките права" и международните договори, защитаващи гражданските и политическите свободи.

Няколко часа по-късно китайската мисия към европейската централа на ООН в Женева излезе с изявление, в което обвини върховния представител на световната организация за правата на човека в "груба намеса в суверенитета и вътрешните работи", както и в "нарушаване на целите и принципите на Устава на ООН". "Китай изразява своето силно недоволство и твърда опозиция" срещу това, се подчертава в текста.

Китайската мисия отбеляза, че законодателството за националната сигурност "е част от суверенитета на (съответната) държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?