ЕП иска спец контрол върху харченето на еврофондовете в България и Румъния

ЕП иска спец контрол върху харченето на еврофондовете в България и Румъния
Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент смята да поиска през март Европейската комисия да представя периодично актуализирани отчети за изразходването на еврофондовете в България и Румъния, съобщава близкото до ЕК издание Euobserver.

"Останахме с впечатлението, че не сме точно информирани за изразходването на предприсъединителните фондове в България и Румъния", казва пред Euobserver председателят на бюджетната комисия Херберт Бош.

Комисията разгледа във вторник доклад за разходите на ЕС през 2007 г., като обсъди документи от Службата за борба с измамите (ОЛАФ) и от одиторската служба, които показват голям брой нарушения при двете най-нови страни членки.

Според проектодоклада за защита на финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите, "достоверността на отчетената информация (от предприсъединителните фондове) е най- зле в България и Румъния".

Ще поискаме от ЕК да излиза с тримесечни отчети за изразходването на еврофондовете в двете страни, каза Бош и добави, че тази инициатива ще е част от общия надзор на ЕП върху бюджета на ЕС.

Предложението, което е било подкрепено от голямо мнозинство, но без представителите на двете страни, ще се гласува в комисията идния месец и ще бъде включено в бюджетния доклад, който трябва да бъде приет на сесия на ЕП през април.

Миналата година ЕК замрази предприсъединителни фондове за България в размер на 500 млн. евро заради корупция и измами, припомня Euobserver. В Румъния бяха замразени 142 млн. евро за земеделието, заради проблеми с разплащателната система. Плащанията все още не са възстановени.

В същото време някои евродепутати призоваха за по-сериозни санкции срещу двете страни, след като междинните мониторингови доклади от миналата седмица отчетоха, че Румъния не осъществява напредък, а дори се връща назад, а България не показва резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Това не е първият път, когато двете страни получават такива доклади. Смятам, че ЕП трябва да даде ясен знак и на Съвета, и на Комисията, че европейските институции ще бъдат много строги и стриктни по отношение на България и Румъния", заяви португалският десен депутат Жозе Рибиеро Кастро на пресконференция, на която бе даден старт на антикорупционна петиция.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?