ЕП иска спец контрол върху харченето на еврофондовете в България и Румъния

ЕП иска спец контрол върху харченето на еврофондовете в България и Румъния
Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент смята да поиска през март Европейската комисия да представя периодично актуализирани отчети за изразходването на еврофондовете в България и Румъния, съобщава близкото до ЕК издание Euobserver.

"Останахме с впечатлението, че не сме точно информирани за изразходването на предприсъединителните фондове в България и Румъния", казва пред Euobserver председателят на бюджетната комисия Херберт Бош.

Комисията разгледа във вторник доклад за разходите на ЕС през 2007 г., като обсъди документи от Службата за борба с измамите (ОЛАФ) и от одиторската служба, които показват голям брой нарушения при двете най-нови страни членки.

Според проектодоклада за защита на финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите, "достоверността на отчетената информация (от предприсъединителните фондове) е най- зле в България и Румъния".

Ще поискаме от ЕК да излиза с тримесечни отчети за изразходването на еврофондовете в двете страни, каза Бош и добави, че тази инициатива ще е част от общия надзор на ЕП върху бюджета на ЕС.

Предложението, което е било подкрепено от голямо мнозинство, но без представителите на двете страни, ще се гласува в комисията идния месец и ще бъде включено в бюджетния доклад, който трябва да бъде приет на сесия на ЕП през април.

Миналата година ЕК замрази предприсъединителни фондове за България в размер на 500 млн. евро заради корупция и измами, припомня Euobserver. В Румъния бяха замразени 142 млн. евро за земеделието, заради проблеми с разплащателната система. Плащанията все още не са възстановени.

В същото време някои евродепутати призоваха за по-сериозни санкции срещу двете страни, след като междинните мониторингови доклади от миналата седмица отчетоха, че Румъния не осъществява напредък, а дори се връща назад, а България не показва резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Това не е първият път, когато двете страни получават такива доклади. Смятам, че ЕП трябва да даде ясен знак и на Съвета, и на Комисията, че европейските институции ще бъдат много строги и стриктни по отношение на България и Румъния", заяви португалският десен депутат Жозе Рибиеро Кастро на пресконференция, на която бе даден старт на антикорупционна петиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?