ЕП иска закон за игнориране на шефа в извънработно време

ЕП иска закон за игнориране на шефа в извънработно време

Европейският парламент призова да се разработи европейски закон, който да позволява на работниците да не вдигат телефона си, когато им звъни работодателят им в извънработно време, и това да не им носи отрицателни последици.

Законодателната инициатива на ЕП бе приета в четвъртък с 472 гласа "за", 126 "против" и 83 "въздържал се". Тя изисква да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

Увеличеното използване на цифрови ресурси за служебни цели доведе до културата "винаги на линия", което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите, заявяват евродепутатите.

Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве, посочва се съобщението на Европарламента.

Според неговите членове откъсването от работната среда е основно право, което трябв ада позволява на работниците да не участват в телефонни обаждания, размяна на електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск.

"Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги "на линия" и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера", заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) след гласуването.

От Европарламента цитиран данни, според които от началото на пандемията от Covid-19 работата от дома се е увеличила с почти 30%. Очаква се този висок процент да се запази или дори да нарасне, допълва се в съобщението.

Проучванията на Eurofound показват, че за хората, които работят редовно от дома си, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максимума от 48 работни часа седмично в сравнение с тези, които работят в сградата на работодателя. Почти 30% от служителите, работещи от дома си, съобщават, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, в сравнение с по-малко от 5% от служителите, работещи в офиси.

Споделяне

Още от Европа