ЕП иска закон за игнориране на шефа в извънработно време

ЕП иска закон за игнориране на шефа в извънработно време

Европейският парламент призова да се разработи европейски закон, който да позволява на работниците да не вдигат телефона си, когато им звъни работодателят им в извънработно време, и това да не им носи отрицателни последици.

Законодателната инициатива на ЕП бе приета в четвъртък с 472 гласа "за", 126 "против" и 83 "въздържал се". Тя изисква да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

Увеличеното използване на цифрови ресурси за служебни цели доведе до културата "винаги на линия", което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите, заявяват евродепутатите.

Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве, посочва се съобщението на Европарламента.

Според неговите членове откъсването от работната среда е основно право, което трябв ада позволява на работниците да не участват в телефонни обаждания, размяна на електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск.

Държавите членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че работниците няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите, смятат от ЕП.

"Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги "на линия" и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера", заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) след гласуването.

От Европарламента цитиран данни, според които от началото на пандемията от Covid-19 работата от дома се е увеличила с почти 30%. Очаква се този висок процент да се запази или дори да нарасне, допълва се в съобщението.

Проучванията на Eurofound показват, че за хората, които работят редовно от дома си, е над два пъти по-вероятно да надхвърлят максимума от 48 работни часа седмично в сравнение с тези, които работят в сградата на работодателя. Почти 30% от служителите, работещи от дома си, съобщават, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, в сравнение с по-малко от 5% от служителите, работещи в офиси.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?