ЕП може и да не подкрепи Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК, смята Станишев

ЕП може и да не подкрепи Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК, смята Станишев

Не е гарантирано, че Европейският парламент ще подкрепи предложената от лидерите на ЕС кандидатура на германския военен министър Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, заяви лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в сряда пред Нова телевизия. "Има много недоволство. Никой не знае каква политика ще провежда предложеният от Съвета президент на ЕК", допълни той.

По-рано същия ден Европейският парламент (ЕП) все пак се съобрази със спусната от Европейския съвет формула за разпределение на висшите постове в ЕС, избирайки социалист начело на ЕП. Бе спазен обаче само политическият баланс – избраният да е от ПЕС, но не и географският – да е от Източна Европа.

Пакетът с номинациите, утвърден от евролидерите във вторник вечерта, предвиждаше този пост да бъде отреден за Станишев. В сряда сутринта обаче той съобщи, че няма да се кандидатира. Според запознати Станишев не е срещнал подкрепа в групата на социалистите и демократите в ЕП и в крайна сметка за председател на ЕП бе избран италианският социалист Давид Сасоли.

"Благодарен съм на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане. Доколкото знам, са постигнали много широка подкрепа в Европейския парламент. Но за мен има политически съображения и ангажименти към моето политическа семейство", заяви Станишев.

"Това, че бях предложен за президент на ЕП, е голяма чест и оценка и на работа, и на качества, и на ролята, която играеха европейските социалисти последната година", коментира той.

Според Станишев обаче е по-важно е какви са политическите последици от пакета, който беше постигнат: "Вчера призовах премиерите, ако резултатът не е задоволителен за политиката за промяна на ЕС, да не го приемат. Знам, че балансите са много трудни – политически, географски, между регионите, мъже-жени. Но това, което се постигна, обслужва в момента единствено Виктор Орбан. Той може би е единственият доволен в ЕС от този резултат".

Лидерът на ПЕС допълни, че неговата парламентарна група има много въпроси към предложената за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Имахме ясна, последователна и прозрачна позиция. Основата ѝ беше, че трябва да се уважи гласа на европейските избиратели. Имаме рекордно висока активност на евровота. Това стана и благодарение на шпицен кандидатите – Вебер и Тимерманс. Тимерманс имаше по-широка подкрепа от Вебер. Освен това, ако бъдем обективни – той е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа, който той изложи по време на кампанията. Това, което се случи в Съвета – да се предложи човек, абсолютно непознат на европейско ниво, която не е участвала в тази надпревара, е обидно към гражданите на ЕС и дава погрешен знак, че политиците говорят едно, а правят друго след изборите. Получи се пакет-сделка зад закрити врата. Ние държахме на принцип", коментира Станишев.

Според него Франс Тимерманс е имал всички шансове да бъде подкрепен в понеделник, независимо от опозицията на Вишеградската четворка.

"Разчитам БСП да бъде надежден партньор на ПЕС. На предпоследния конгрес на БСП казах, че този, който изкопава ровове, окопи между БСП и ПЕС, се прострелва в крака", заяви още Сергей Станишев в сряда пред Нова телевизия.

"Българското общество е проевропейско в своето мнозинство. Ако създадеш за себе си образ, че си евроскептичен, вредиш на себе си и стесняваш своята подкрепа. Въпросът е дали БСП говори на 60% проевропейски ориентирани граждани, или на 20% евроскептици. Откъде търси подкрепа за доверие?", запита реторично Станишев, който е в конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова и двамата сериозно се разминават за идеологията и политиката, която следва българската левица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа