ЕП настоява България да подобри възстановяването на използвани с измама пари от ЕС

ЕП настоява България да подобри възстановяването на използвани с измама пари от ЕС

Европейският парламент (ЕП) настоятелно призовава България, Франция, Гърция и Словакия да подобрят значително възстановяването на неправомерно използвани европейски средства. Това се посочва в годишния доклад за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет за 2014 година, който ЕП ще обсъди в понеделник на седмичната си сесия в Страсбург.

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище и до края на 2014 г. не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 г., пише в документа.

ЕП посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика.

В доклада е изразена загриженост от това, че 2014 г. е била третата поредна година, през която се отчита увеличение на броя на случаите на нередности, свързани с измами, и е четвъртата поредна година, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони. ЕП подчертава необходимостта от по-бързо възстановяване на средствата, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Същевременно ЕП приветства това, че през 2014 г. всички служби на Европейската комисия са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите. Евродепутатите приветстват приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?