ЕП настоява всички държави в ЕС бързо да ратифицират Истанбулската конвенция

Демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция.
Евродепутатите призоваха единайсетте държави от ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да я одобрят, съобщи пресслужбата на ЕП.
 
Досега Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, не е ратифицирана от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.
 
Истанбулската конвенция бе изтеглена от парламента в България под натиска на БСП и "патриотите", които проведоха мощна кампания с изкривени и неверни твърдения срещу документа.
 
Голямо мнозинство от евродепутатите изрази съжаление, че тези държави не гледат на конвенцията като на най-доброто възможно средство за борба с насилието над жените. 
 
Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста се основава на неразбирателства и подвеждащи аргументи за определението "социален пол", използвано в конвенцията. Те призоваха ЕК и Съвета на ЕС да предприемат мерки за бързата ратификация на документа.
 
Някои евродепутати се противопоставиха и заявиха, че определението представлява идеологическа обремененост. Те посочиха, че ЕС няма компетенции по такива въпроси и следва да уважава вътрешния ред на всяко общество.
 
ЕК отбеляза, че целта на конвенцията е предотвратяването на насилието над жените без никакви други скрити идеи.
 
Истанбулската конвенция, най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени, беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влиза в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г. 
 
Според Европейската комисия, всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършването на 15 години. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една от всеки 20 е била изнасилена. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа