ЕП настоява за забрана на неофашистките и неонацистките групи

ЕП настоява за забрана на неофашистките и неонацистките групи

Европейският парламент прие в четвъртък резолюция, в която изразява безпокойство от нарастващите прояви на фашизъм, расизъм и ксенофобия, и призовава държавите в ЕС да забранят неофашистките и неонацистките групи.

Документът бе приет с 355 гласа "за", 90 "против" и 39 въздържали се. Евродепутатите осъждат отсъствието на сериозни действия срещу неофашистките и неонацистките групи, което става причина за разрастване на ксенофобията в Европа. В текста се споменават нападението, довело до смъртта на 77 души в Норвегия през 2011 г., убийството на члена на британския парламент Джо Кокс през 2016 г. и неотдавнашното посегателство на фашистки отряди в Италия срещу евродепутата Елеонора Форенца.

Според ЕП безнаказаността на действията на неофашистките и неонацистки групи в някои държави в ЕС е сред причините, които обясняват обезпокоителното нарастване на проявите на насилие. Тези действия засягат цялото общество и са насочени към точни малцинствени групи, например чернокожи европейци (хора от африкански произход), евреи, мюсюлмани, роми, граждани на неевропейски държави, ЛГБТИ и хора с увреждания.

Евродепутатите призовават за създаването на звена в полицията за борба с престъпленията от омраза. Така тези престъпления ще бъдат разследвани и преследвани по съдебен ред. Евродепутатите настоятелно призовават националните власти "ефективно да забранят неофашистките и неонацистките групи, както и всяка друга фондация или асоциация, която възхвалява и величае нацизма и фашизма".

ЕП призовава държавите в ЕС "решително да осъдят и накажат" престъпленията от омраза, словото на омразата и търсенето на изкупителни жертви от страна на политици и държавни служители, тъй като тези действия пряко превръщат престъпленията в обичайно явление. Необходими са също мерки за противодействие на разпространението на расизма, фашизма и ксенофобията в интернет, в сътрудничество с дружествата в областта на социалните медии, се посочва в документа.

Резолюцията призовава държавите в ЕС и националните спортни федерации, особено футболните клубове, да противодействат на расизма, фашизма и ксенофобията в спортната среда, като осъдят и накажат отговорните. За целта е необходимо да се насърчават положителните образователни дейности, насочени към младите запалянковци, в сътрудничество с училищата и съответните организации на гражданското общество, заявяват евродепутатите.

Държавите са приканени да въведат национални програми в помощ на хората да напускат неофашистките и неонацистките групи, към които са се причислили. Евродепутатите отбелязват важната роля на образованието за увеличаването на историческите познания при младите и настояват за ясното осъждане на фашистките престъпления в миналото. Евродепутатите настояват истината за Холокоста да не бъде банализирана.

Споделяне

Още от Европа