ЕП няма да одобри споразумение за Брекзит без предпазната клауза за Ирландия

ЕП няма да одобри споразумение за Брекзит без предпазната клауза за Ирландия

Работната група на Европейския парламент по преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС разпространи становище, според което евродепутатите няма да одобрят постигнатото с Лондон споразумение, ако то не съдържа предвидената предпазна мярка за ирландската граница.

Бъдещето на границата между членуващата в ЕС Република Ирландия и Северна Ирландия, която ще бъде единствената сухоземна граница на Великобритания със съюза, след като го напусне, се оказва сериозно препятствие пред ратификацията на сделката за Брекзит от британския парламент.

ЕП ще обсъди въпроса на заседанието си следващата седмица. Работната група очаква в следващите дни Лондон да представи работещи предложения за изход от задънената улица, след като британският парламент отхвърли постигнатото споразумение.

Предпазната клауза, както и цялото споразумение, не подлежат на предоговаряне, се добавя в становището.

За да може Великобритания да напусне ЕС с уредени правила, постигнатото споразумение трябва да бъде утвърдено от парламента в Лондон, от ЕП и от парламентите на останалите 27 страни членки. Британският парламент вече отхвърли договора, а ЕС поясни, че предоговаряне не може да се очаква.

В днешното становище на работната група се посочва, че макар оттеглянето на Великобритания без правила да не е от полза за никого, подготовката за подобно развитие следва да бъде ускорена.

Барние: Предпазният механизъм не може да е ограничен във времето

Предпазният механизъм за ирландската граница не може да е ограничен във времето, заяви главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, цитиран от Ройтерс.

В интервю за германско радио Барние посочи, че не е възможно Лондон да постигне отделно двустранно споразумение с Дъблин по въпроса за границата, тъй като границата на Ирландия с Великобритания ще се превърне в граница на Европейския съюз и на вътрешния пазар.

"Споразумението за предпазен механизъм има за цел да увери ирландците, че няма да има твърда граница. Припомнете си, че не става дума само за Ирландия - всяка стока, която влезе през границата, влиза в общия пазар. Това засяга Германия, Франция, Полша", изтъкна Барние.

Ирландският премиер: Забравете търговията, за нас Брекзит е въпрос на съществуване

За Ирландия предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз не е само въпрос на търговия, а екзистенциален въпрос за най-близкия ѝ съсед, каза днес ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Често пъти, когато говоря за Брекзит извън Ирландия, хората говорят за това, все едно е търговска сделка, все едно става дума за търговия и работни места, за икономика и миграция", каза Варадкар в интервю, което даде за агенцията по време на Световния икономически форум в Давос.

"Всички тези неща са важни, но за Ирландия е различно. От 20 години в Ирландия имаме мир, повишено сътрудничество Изток-Запад и основа за всичко това беше Европейският съюз. Затова за нас това е много различен въпрос. За нас това е на друго ниво", изтъкна Варадкар.

Няма планове за разполагане на полицаи по границата със Северна Ирландия

Началникът на ирландската полиция отхвърли като "напълно невярно" днешно медийно съобщение, че 600 ирландски полицаи може да бъдат разположени по протежение на границата с британската провинция Северна Ирландия, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без сделка, предаде Ройтерс.

"Съобщенията, че 600 полицаи ще бъдат преместени на границата, са напълно неверни. Не съм обсъждал такова нещо, нито съм обмислял това предложение", каза комисар Дрю Харис в изявление след публикация във в. "Айриш индипендънт".

"Увеличеното разполагане на полицаи във всички региони, където полицията поддържа реда, включително в северния регион, е пропорционално с нарастването на организацията. Продължаваме да се готвим за Брекзит в съответствие с правителствената политика", заяви Харис.

Според "Айриш индипендънт", който се позовава на свои източници, ще са нужни около 600 полицаи, които да бъдат разположени в 300 КПП по протежение на 500-километровата граница.

Ирландското правителство изтъква, че няма да подкрепи подготовката на евентуални планове за връщане на твърдата граница на острова, които да включват и гранични проверки, ако на 29 март Великобритания напусне ЕС без сделка.

Полицията от двете страни на границата предупреди, че митнически постове може да станат обект на нападения от страна на няколко групировки, които още са активни в Северна Ирландия след мирното споразумение от 1998 г., сложило край на 30-годишното насилие в британската провинция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа