ЕП обсъжда предупредителни надписи върху бутилките с алкохол

ЕП обсъжда предупредителни надписи върху бутилките с алкохол

Въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в Европейския съюз ще обсъди европарламента на пленарната си сесия тази седмица в Страсбург.

Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохол, ще се продават с предупредителни послания, подобни на тези на кутиите с цигари. Мярката цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки.

Документът, който евродепутатите ще обсъдят в понеделник и ще гласуват в сряда, предвижда намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни и поставянето на предупреждения върху етикетите на бутилките срещу опасностите от шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол при бременност.

Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на Европейския Съюз за алкохола до 2022 година, за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки.

Отчита се, че злоупотребата с алкохол причинява 3 милиона и 300 хиляди случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година. Във възрастовата група от 20 до 39 години приблизително всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?