ЕП одобри още 500 млн. евро за борба с младежката безработица

ЕП одобри още 500 млн. евро за борба с младежката безработица

Европейският парламент одобри в сряда още 500 млн. евро за инициативата за борба с младежката безработица до 2020 г., в допълнения към вече отпуснатите за 2017 г. г. 500 млн. евро

"Борбата с младежката безработица остава едно от основните предизвикателства пред ЕС, тъй като в някои региони тя е драстично висока. Затова и тазгодишните 500 млн. евро не могат да бъдат краят. Парламентът ще продължи да се бори за повече финансови средства за борба с младежката безработица“, посочи докладчикът по темата Йенс Гайер (С&Д, Германия).

През април 2017 г. евродепутатите подкрепиха  ревизия на дългосрочния бюджет на ЕС. Това доведе до допълнителни 6 млрд. евро за работни места, растеж и борба с миграцията, включително 1.2 млрд. евро за борба с младежката безработица.

Инициативата за младежка заетост беше стартирана през 2013 г. с цел подпомагането на младежи, които не учат, не се обучават и нямат работа. Те трябва да са под 25-годишна възраст и да живеят в регион, в който младежката безработица е била над 25% през 2012 г.

Според Европейската комисия от 2013 г. насам чрез тази мярка са подпомогнати пряко над 1.4 млн. младежи към октомври 2016 г.

Споделяне

Още от Европа