ЕП одобри още 500 млн. евро за борба с младежката безработица

ЕП одобри още 500 млн. евро за борба с младежката безработица

Европейският парламент одобри в сряда още 500 млн. евро за инициативата за борба с младежката безработица до 2020 г., в допълнения към вече отпуснатите за 2017 г. г. 500 млн. евро

"Борбата с младежката безработица остава едно от основните предизвикателства пред ЕС, тъй като в някои региони тя е драстично висока. Затова и тазгодишните 500 млн. евро не могат да бъдат краят. Парламентът ще продължи да се бори за повече финансови средства за борба с младежката безработица“, посочи докладчикът по темата Йенс Гайер (С&Д, Германия).

През април 2017 г. евродепутатите подкрепиха  ревизия на дългосрочния бюджет на ЕС. Това доведе до допълнителни 6 млрд. евро за работни места, растеж и борба с миграцията, включително 1.2 млрд. евро за борба с младежката безработица.

Инициативата за младежка заетост беше стартирана през 2013 г. с цел подпомагането на младежи, които не учат, не се обучават и нямат работа. Те трябва да са под 25-годишна възраст и да живеят в регион, в който младежката безработица е била над 25% през 2012 г.

Според Европейската комисия от 2013 г. насам чрез тази мярка са подпомогнати пряко над 1.4 млн. младежи към октомври 2016 г.

Споделяне

Още от Европа

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?