ЕП отхвърли и еврокомисаря на Макрон

ЕП отхвърли и еврокомисаря на Макрон

Депутати от Европейския парламент отхвърлиха кандидатурата на Силви Гулар, издигнатата от Франция за еврокомисар, нанасяйки сериозен удар на френския президент Еманюел Макрон и бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

След изслушването на Силви Гулар на 2 октомври, членовете на парламентарните комисии по вътрешен пазар и промишленост ѝ зададоха допълнителни въпроси, а по-късно поискаха и подновяване на изслушването.

След повторното ѝ изслушване на 10 октомври, 82-ма членове на комисиите гласуваха срещу Гулар, 29 я подкрепиха, а един се въздържа, съобщи сайтът "Политико", позовавайки се на официална и неофициална информация от ЕП.

Силви Гулар, която е бивш евродепутат и френски министър на отбраната, бе номинирана за еврокомисар лично от президента Макрон. Тя е от групата на либералите в ЕП.

На предишните две изслушвания евродепутатите не останаха удовлетворени от нейните отговори по разследвания, които се водят срещу нея във Франция – че е използвала асистентите си в Европейския парламент за вътрешнополитически цели, за работата ѝ към американски тинк-танк и за размера на нейното портфолио като нов еврокомисар по вътрешния пазар.

Членовете на двете комисии смятат, че и на второто изслушване Гулар не е внесла достатъчно яснота по правните и етични аспекти на въпросите, поставени на първото изслушване, както и за това, че ресорът ѝ е твърде широк и обхваща твърде много области.

По-голямата част от критиките дойдоха от представители на Европейската народна партия (ЕНП). Евродепутати допускат, че по този начин ЕНП си отмъщава на Макрон, който торпилира издигнатата от ЕНП кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

След гласуването Гулар каза, че си е взела бележка за отхвърлянето на нейната кандидатура в съответствие с демократичните норми. "Благодаря на президента на Републиката (Еманюел Макрон) и на (бъдещия председател на Европейската комисия) Урсула фон дер Лайен за тяхното доверие и на всички евродепутати, които гласуваха за мен", написа в Туитър френската кандидатка за еврокомисар.

Макрон заяви, че Гулар е станала жертва на "политическа игра, която засяга цялата Европейска комисия", предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Елисейския дворец.

В текста се посочва, че френският президент ще постави въпроса пред бъдещия председател на ЕК и ще работи за това Франция да запази предвидения за нея ресор в новия състав на Комисията.

Силви Гулар е третият отхвърлен кандидат за еврокомисар, след като още в първия рунд отпаднаха кандидатите на Румъния и Унгария. Така в момента всяка от трите големи фракции в Европарламента има по един отхвърлен еврокомисар: румънката Рована Плумб, подкрепена от лявоцентристката група Социалисти и демократи; Ласло Трочани, подкрепен от ЕНП и сега Силви Гулар – от групата "Обнови Европа", която е доминирана от евродепутати на Макрон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?