ЕП отхвърли обвързването на ядрените компенсации с хранилище

Комисията по околна среда в Европейския парламент отхвърли предложенията на "Зелените" допълнителните компенсации за АЕЦ "Козлодуй" да бъдат обвързани с изграждането на хранилище за отработено ядрено гориво у нас.

Не беше прието и искането им допълнителните 300 милиона евро да се използват единствено за извеждане от експлоатация на четирите спрени реактора.

Предстои да се произнесат и комисиите по бюджет и по енергетика, като се очаква България да получи достъп до парите най-късно през юни.

Вместо предложенията на "Зелените", екокомисията в ЕП одобри доклада на българския евродепутат Антония Първанова (НДСВ), който дава възможност на българските власти да инвестират 120 млн. от предвидените общо 300 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност, модернизация на производството и преноса на енергия и разработване на възобновяеми енергийни източници.

Съпредседателката на "Зелените" Ребека Хармс е внесла предложенията си в Комисията по бюджет и енергетика, която в сряда обсъди темата, но гласуването предстои в следващите седмици. Там съдокладчици са други български евродепутати – Ивайло Калфин и Владимир Уручев, според които исканията на "Зелените" няма да срещнат подкрепа и в тази комисия.

Окончателният документ, който ще даде на България достъп до първия транш от 75 млн. евро за тази година, се очаква да бъде одобрен в пленарната зала най-късно в средата на юни.

В същото време в рамките на експертна дискусия, посветена на проектите за нови атомни централи в ЕС, бе разкритикуван проектът за АЕЦ "Белене". На форума, организиран от Ребека Хармс, в който участва и Антония Вениш от Австрийския екологичен институт, бяха изтъкнати два основни проблема с втората атомна централа у нас. Първият е, че се изгражда в район с висока сеизмична активност, а вторият - че реакторите ще са от съветски тип. "Белене" е "капан", заявиха представители на Грийнпийс и призоваха европейските компании да не инвестират в него.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа