ЕП отхвърли предложението държавите сами да решават за вноса на ГМО

Според евродепутатите това ще върне граничния контрол в ЕС

ЕП отхвърли предложението държавите сами да решават за вноса на ГМО

Европейският парламент отхвърли в сряда предложението на Европейската комисия страните в Евросъюза да ограничат или забранят продажбата и употребата на своя територия на генно модифицирани храни или фуражи, одобрени от ЕС.

Евродепутатите смятат, че предложението може да се окаже неприложимо и да доведе до въвеждането на граничен контрол между страните, които са “за“ и “против“ ГМО.

“Днешният вот даде ясен сигнал на Европейската комисия. Това предложение би преобърнало с главата надолу всичко, което е постигнато с единния пазар и митническия съюз“, каза председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа (ЕНП, Италия), чиято препоръка за отхвърляне на предложението беше приета с 577 гласа “за“, 75 “против“ и 38 “въздържал се“.

“През последните месеци бяха повдигнати сериозни опасения относно липсата на, каквато и да е оценка на въздействието, съвместимостта на предложението с единния пазар, както и въпросът, дали то всъщност е приложимо. Няма никаква оценка на възможните последици или други алтернативи“, добави той.

“Аз вярвам, че това предложение би могло да доведе до негативни последици за земеделието в ЕС, тъй като то е силно зависимо от протеини от ГМО източници. Би могло да има и непреки негативни последици за вноса. Накрая, съществуват даже и опасения, дали това предложение е възможно да се приложи, защото в ЕС няма граничен контрол“, допълни той.

Законопроектът беше определен от евродепутатите като "сгрешен", "сериозна грешка", "претупан", "юридически неиздържан" и "калпав".

Предложението да се даде на страните членки на ЕС правото да ограничат или забранят използването на одобрени от ЕС генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия беше представено от Европейската комисия на 22 април.

Комисията направи това предложение с идеята да последва примера на друга европейска норма - тази за отглеждане на ГМО, която влезе в сила в началото на април тази година. Тя дава на страните членки правото да забранят отглеждането на своята територия на ГМО, одобрени от ЕС.

За разлика от отглеждането обаче, което се извършва на територията на някоя страна, търговията с ГМО пресича граници. Това означава, че прилагането на национална забрана за продажба и ползване би била трудна или невъзможна, без да се въведе граничен контрол на вноса.

Комисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витенис Андриукаитис заяви, че Комисията няма да оттегли предложението, което ще бъде обсъдено от Съвета на министрите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?