ЕП отложи въпроса за връщане на визовия режим за граждани от Западните Балкани

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент премахна от днешния си дневен ред точката с въпроса за възстановяването на визовия режим за граждани на някои държави извън ЕС, предаде БТА в петък. Съобщението е направил председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар в началото на заседанието.

Засега не е известно кога отново този въпрос, който засяга основно граждани на държавите от Западните Балкани, би попаднал в дневния ред на комисията. Предвиждаше се да бъдат обсъдени текстове, с които държавите от ЕС да въведат във визовия регламент предпазна клауза с възможност за бързото и временно повторно въвеждане на визите при извънредни ситуации. Тези ситуации следва да изискват спешни действия за преодоляване на трудностите, които изпитват държавите от ЕС, се отбелязва в проекта за решение.

Обсъждането на този въпрос не достигна напредък и на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през октомври миналата година в Люксембург. През 2010 г. Съветът прие отмяната на визовия режим за Албания и Босна и Херцеговина, след като вече режимът бе променен и за Македония, Черна гора и Сърбия.

В Съвета липсва единодушие за необходимия подход, тъй като няколко държави от ЕС съобщиха за бързо нарастване на броя на молбите за убежище от граждани на балканските страни след отпадането на визовия режим. По-рано миналата година Белгия, Люксембург, Франция, Германия, Австрия и Холандия изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояваха за спешното преразглеждане на безвизовия режим за граждани на държавите от Западните Балкани.

Ако предпазната клауза бъде въведена, Европейската комисия ще може да взема решения за временно прекратяване на безвизовия режим (за срок до девет месеца), ако са изпълнени определени условия. Комисията ще трябва да оцени положението, след като получи данни от държавите от ЕС, а няма да предприема замразяване на безвизовите пътувания автоматично. Повторното въвеждане на визите ще може да засяга една или повече държави, чиито граждани се ползват от правото на безвизово пътуване в ЕС.

Предвижда се решенията на ЕК да бъдат контролирани от ЕП и Съвета, а срокът на действието им да може да бъде удължаван. Засега гражданите на Западните Балкани имат право на безвизов престой в ЕС за срок до три месеца на всеки шест месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа