ЕП пак призова за квоти за жените в бизнеса и политиката

Европарламентът призова за намаляване на разликата в заплащането между половете и въвеждане на квоти за участие на жените в политиката и бизнеса. Комисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че предложения в тази посока ще бъдат изготвени по късно през 2012 година. За последен път парламентът призова за подобни задължителни мерки в резолюция от юли 2011 година.

Депутатите призовават Европейската комисия да оцени националните мерки и в случай, че се окажат недостатъчни, да предложи законодателство за въвеждане на квоти за жените в управителните органи на корпорациите - до 30% до 2015 г. и до 40% до 2020 г.

 

Избирателните квоти са вече успешно въведени във Франция, Испания, Белгия, Словения, Португалия и Полша.

 

За подобряване на баланса в институциите на ЕС, депутатите настояват правителствата на държавите членки да предлагат, след изборите през 2014 година като свои кандидати за комисар едновременно мъж и жена.

 

Докато 35% от депутатите в ЕП са жени, представеността на дамите в националните парламенти остава средно 24%, като едва 23% от министрите в ЕС са от нежния пол.

 

Различието в заплащането между половете е намаляло незначително през последните години. Жените в ЕС все още получават средно 17.5% по-ниско заплащане от мъжете, едва 12% от висшите корпоративни позиции се заемат от жени и едва 3% от председателите на управителните органи на компаниите са жени.

Споделяне

Още от Европа