ЕП подкрепи предложението на Марти Ахтисаари за Косово

Европейският парламент подкрепи късно в понеделник с гласуване в комисията по външните работи предложението на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за бъдещето на Косово след провала на преговорите между сърби и албанци във Виена в събота. Това предаде във вторник Франс прес.

Евродепутатите подчертаха, че "намирането на решение за бъдещия статут на Косово на базата на окончателното предложение на Марти Ахтисаари е от най-голямо значение за стабилността и развитието на целия район".

ЕП изрази очакване, че Съветът за сигурност на ООН "бързо ще приеме нова резолюция" на базата на това предложение. Парламентът заяви, че готов да отпусне допълнителни средства за финансирането на бъдещия ангажимент на ЕС в Косово, за организирането на международна конференция на донори. Депутатите изразиха и увереност, че окончателното решение на Съвета за сигурност на ООН ще държи сметка за общата позиция на ЕС.

В планът на Ахтисаари не се споменава ясно независимост на Косово, но документът предвижда предоставяне на областта на международно наблюдавана държавност със собствена армия, знаме, химн и конституция.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?