ЕП подкрепи увеличаването на платеното майчинство на 20 седмици

Евродепутатите приеха спорното предложение за увеличаване на майчинството при пълно заплащане на 20 седмици, съобщи ББС.

За да се превърне в закон, обаче то трябва да бъде прието и от националните правителства.

Британски бизнес лидери и депутатите консерватори се обявиха срещу предложението. Приемането му може да струва на бизнеса във Великобритания 2.8 млрд. евро на година.

Евродепутатите поискаха още страните членки, в които още няма отпуск по бащинство, да признаят този отпуск, който да е поне две седмици без прекъсване и да се заплаща като този по майчинство, съобщи Франс прес.

В момента минималната продължителност на отпуска по майчинство в ЕС е 14 седмици. В много страни той е по-дълъг (във Франция например е 16 седмици), но заплащането му силно се различава в отделните държави.

Евродепутатите взеха решението си на първо четене. Сега предстоят преговори с правителствата на 27-те, много от които - като Франция, Германия и Великобритания - вече открито обявиха несъгласието си с одобрените от ЕП предложения.

Много евродепутати, които подкрепят подобряване на условията по отпуските по майчинство и бащинство в Европа, дойдоха да гласуват с розови и сини балони с изрисувано лице на усмихнато бебе.

Споделяне

Още от Европа