ЕП подкрепя намаляването на броя на евродепутатите след Брекзит

ЕП подкрепя намаляването на броя на евродепутатите след Брекзит

Европейският парламент одобри днес предложението броят на евродепутатите да бъде съкратен заради напускането на Великобритания.

Предвижда се след изборите догодина евродепутатите да бъдат 705 вместо 751, както досега. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет.

Според предложението България и още 12 държави ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави ще получат допълнителни места. Най-облагодетелствани от промените биха били Испания и Франция, които биха получили по пет допълнителни места в ЕП.

 

Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един биха се увеличили мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия би получила още две места.

Според договора за ЕС броят на евродепутатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 представители. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати.

 

По силата на днешното решение 46 от британските мандати следва да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към ЕС занапред.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?