ЕП поиска да стартират преговорите за членство с Македония

Европейските депутати призоваха страните членки на ЕС да започнат преговори за присъединяване с Македония, съобщи EUObserver. Искането е подкрепено от новия еврокомисар по разширяването Щефан Фюле.

В три различни доклади Европейският парламент одобри прогресът на Скопие и Загреб по пътя им към ЕС, докато представянето на Анкара бе оценено по-скромно.

"Радвам се да видя, че има толкова силен консенсус между ЕП и ЕК, че преговорите с бившата югославска република трябва да започнат", заяви Фюле.

Решението за започване на разговори с Македония бе отложено миналия декември след натиск от страна на Гърция. Напредъкът на Скопие е възпрепятстван от спор с Атина, която иска промяна на името на бившата югославска република.

Европейският парламент призова страните членки да вземат решение по време на срещата на върха на ЕС през март тази година и обяви, че "очаква преговорите да започнат в близко бъдеще".

Фюле коментира, че решението за започване на разговори с Македония не е само в интерес на балканската държава, но е и "стратегически европейски интерес".

Междувременно гръцки и кипърски евродепутати обявиха, че е политически неприемливо за гръцкото правителство да дава съгласие за стартиране на преговорите преди въпросът за името да бъде решен.

Македонските власти вече обявиха, че очакват преговорите за членство в ЕС да приключат до пет години.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?