ЕП поиска спец доклад за всички харчове на България по еврофондовете

ЕП поиска спец доклад за всички харчове на България по еврофондовете

Европейският парламент се отказа да иска от Европейската комисия доклади за усвояването на еврофондовете в България на всеки три месеца. Комисията обаче ще трябва да представи на Европарламента изчерпателен доклад за всички пари, получени от България от европейските фондове още преди присъединяването. Това приеха евродепутатите и одобриха текст, според който ЕК се е отнесла несериозно към подготовката на България и Румъния да усвояват пари от еврофондовете.

Идеята на германката от Европейската народна партия Ингеборг Гресле за доклади на всеки три месеца няма да бъде осъществена, след като в пленарна зала беше прието предложението на българския евродепутат Маруся Любчева за отпадане на този текст. Остава изискването ЕК да подготвя специални доклади как България и Румъния са усвоявали всички европейски пари, откакто са получили достъп до тях до 15 юли тази година. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще трябва да предостави данни за разследвания, по които работи в България

ЕП гласува и текст, според който ЕК се е отнесла несериозно към подготовката на капацитета на България и Румъния да усвояват средства от селскостопанската и кохезионната политика. Друго становище е, че изявленията и действията на комисията са били заблуждаващи и за ЕП и за правителствата на България и Румъния и така са станали една от причините те да загубят част от евро финансирането. Този текст замени по-ранен, който гласеше, че двете страни са приети преди да са готови и посочваше също ЕК като виновник за това.

Споделяне

Още от Европа