ЕП поиска свободни избори и зачитане на човешките права в Русия

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която изрази загрижеността си за спазването на човешките права в Русия и призова лидерите на Русия да гарантират свободни избори за Дума и президент. В резолюцията се отправя и призив Русия "да преразгледа плановете за прекратяване на изпълнението на договора за конвенционалните сили в Европа", което "би могло да доведе до нова надпревара във въоръжаването и нови линии на конфронтация".

В резолюцията, приета в пленарната зала в сряда, се казва, че "положението в Русия дава основание за сериозна загриженост за зачитането на правата на човека, демокрацията, свободата на изразяване и правата на гражданското общество и отделните граждани да оспорват решенията на властите и да ги държат отговорни за действията им."

Евродепутатите обръщат внимание на "тежките условия на труд, натиска и заплахите към журналисти, включително и към чуждестранни кореспонденти в Руската федерация."

Парламентът "изразява своята загриженост за ограничаването на демократичните свободи в подготовката на изборите за Дума през декември 2007 г. и президентските избори през март 2008 г.". Депутатите изразяват съжаление за забавянето на руските власти да отправят покана към ОССЕ за наблюдение на изборите, "което ще възпрепятства изпращането на дългосрочна мисия, и за разрешението, дадено само на ограничен брой наблюдатели на ОССЕ за парламентарните избори".

ЕП приканва настоятелно руските органи на властта спешно да издадат необходимите визи на международните наблюдатели.

В резолюцията се настоява руското правителство да даде положителен принос в усилията на Групата за контакти за Косово и Европейския съюз за намиране на трайно политическо решение за бъдещия статут на Косово, което да е приемливо за страните в конфликта. Евродепутатите искат от Русия "да преразгледа плановете да прекрати изпълнението на договора за конвенционалните сили в Европа", което "би могло да доведе до нова надпревара във въоръжаването и нови линии на конфронтация".

Депутатите приветстват засиления диалог между ЕС и Русия по енергийните въпроси, като подчертават, че "принципите на взаимозависимост и прозрачност следва да бъдат в основата на това сътрудничество, съвместно с еднаквия достъп до пазарите, инфраструктурите и инвестициите".

 

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?