ЕП: Преговорите по бюджета на ЕС трябва да продължат

ЕП: Преговорите по бюджета на ЕС трябва да продължат

Виждаме светлина в края на тунела, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент при обсъждането на решението на Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година.

Тя отбеляза, че договореният досега бюджет е "труден за преглъщане", защото се е наложило разходите по много пера да бъдат съкратени, включително за образование и здравеопазване, както и в областта на външната политика. По нейните думи заради оттеглянето на Великобритания и очерталия се недостиг от около 70 милиарда евро, всяка от останалите в ЕС държави е трябвало да увеличи бюджетните си вноски.

Върховенството на закона е сред основните и задължителните европейски ценности. Трябва да направим всичко възможно за защита на европейския бюджет с повишаване на надзора на разходите, с изясняване на крайните получатели на средствата, добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че бюджетните преговори са се състояли в решителен час за ЕС. По неговите думи постигнатите договорености за фонда за икономическо възстановяване са по-мащабни от отговора, даден от САЩ и Китай досега. Наложи се всеки да направи някакви отстъпки, за да постигнем единодушие, добави Мишел.

Групите в Европейския парламент обаче днес заявиха единодушно, че преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г. трябва да продължат. Евродепутатите засега не са склонни да приемат без промени разпределението на бюджета, както бе договорено след заседанието на Европейския съвет, продължило пет денонощия.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) изрази удовлетворение, че има споразумение, но не и от неговото съдържание. ЕС е основан на парламентарната демокрация и това означава, че сделката сега е в ръцете на ЕП, невъзможно е крайното решение за бюджета да преповтаря решението на Европейския съвет. Засега не сме готови да преглътнем това решение. Няма достатъчно средства за охрана на външните граници, за здравеопазване, за развойна дейност, за външна политика, отбеляза ЕНП.

Социалистите и демократите определиха постигнатата договореност като историческа, но изразиха несъгласие с ограничаването на средствата за образование, цифровизация, външна политика. Социалистите настояха за въвеждане на нови данъци и за честно данъчно облагане.

Групата "Обнови Европа" настоя за увеличаване на средствата за цифровизация, изследвания, младежки дейности и здравеопазване. ЕНП, социалистите и либералите подкрепиха обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона.

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че много малко държави от ЕС ще бъдат облагодетелствани от фонда за икономическо възстановяване. Според тази парламентарна сила е било възможно европейските страни да подкрепят икономиките си и без намесата на ЕС, вместо да бъдат ограничавани от възгледите на Европейската комисия за изразходване на средствата от фонда.

Групата на Зелените порица т. нар. спестовници в ЕС (Дания, Австрия, Холандия и Швеция), както и премиерите на Полша и Унгария, които определи като "псевдодемократи", облагодетелствали с европейските средства себе си и близки олигарси. Европейските консерватори и реформатори поискаха увеличаване на бюджета за земеделие, регионално и икономическо развитие, за цифровизация и външна политика. Европейската обединена левица изрази мнение, че договореният размер на бюджета не отговоря на нуждите и поиска справедливо данъчно облагане.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?