ЕП прехвърли отговорността за строежа на магистрала "Струма" на ЕК

ЕП прехвърли отговорността за строежа на магистрала "Струма" на ЕК

Комисията по петиции на Европейския парламент реши да затвори петиция срещу строежа на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, предаде БТА.

Това стана след остър дебат в комисията в понеделник следобед. Видимо изнервен евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) обвини вносителя Димитър Василев, че лъже. Остро изказване направи и евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР).

Пред парламентарната комисия вносителят на петицията обясни, че от 20 години хора с имоти край Кресненското дефиле настояват оттам да не минава магистрала. По техните думи проектът, предложен от нашата страна, предвижда запазването на пътя през дефилето, "през най-плодородната земя" в района. Според тях "нищо не пречи" и двете посоки на бъдещата магистрала да преминават извън дефилето.

Председателят на парламентарната комисия Долорес Монсерат (ЕНП) отбеляза, че наблюдението на евродепутатите повече не се налага, защото Европейската комисия би одобрила проект за строеж, само ако отговаря на изискванията за опазването на околната среда.

Представител на Европейската комисия посочи, че българският проект е бил подложен на оценка и са поставени въпроси, на които се очаква отговор от властите у нас.

По неговите думи ЕК е дала да се разбере, че ще одобри проекта, само ако отговаря на всички технически показатели и на изискванията за опазването на природата.

Целта е магистралата през Кресненското дефиле да запази биоразнообразието в региона, като в същото време бъде решен и проблема с катастрофите, които са взели над 200 жертви през последните 9 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?