ЕП прие “независимост под наблюдение” за Косово

ЕП прие “независимост под наблюдение” за Косово

Европейският парламент подкрепи в четвъртък плана на Марти Ахтисаари за разрешаване на проблема със статута на Косово. Според депутатите суверенитет под наблюдението на международната общественост е най-добрата възможност. Те потвърдиха европейските перспективи за Сърбия и Косово и поискаха централна роля за ЕС в преговорите за разрешаване на проблема със статута.

Към момента това е най- ясно изразената позиция на ЕС в полза на независимо Косово, докато Европейската комисия (ЕК) и страните членки се въздържат от категоричност.

319 евродепутати подкрепиха плана на Ахтисаари, 268 – предимно от Гърция, Кипър, Испания, Румъния и Словакия – бяха “против”.

Гласуването става дни след като пратеникът на ООН за Косово Марти Ахтисаари предложи “независимост под наблюдение” за настоящата сръбска провинция, която от 1999 г. е под администрацията на ООН.

Холандският депутат Юст Лагендияк, който внесе доклада по собствена инициатива, изрази задоволството си от факта, че ЕП реши да изпрати недвусмислен сигнал към европейските столици. Това е “първата стъпка” към “обединена Европа” по въпроса за Косово, каза той.

Ако ЕС не успее да действа единно, Русия “умно” ще използва разделението сред страните членки като оправдание за налагане на вето в Съвета за сигурност, който трябва да вземе окончателно решение за бъдещия статут на областта, каза холандският депутат от групата на Зелените.

ЕП прие окончателното решение да включи:  

- Достъп до международни финансови организации
- Ясно определяне на ролята и мандата на международното присъствие
- Ясни разпоредби относно децентрализирането, които да предоставят съществена автономия в ключови сектори
- Съхраняване на мултиетническия характер на Косово
- Установяването на мултиетнически косовски сили за сигурност, с леко оборудване и ограничени обхват, капацитет и функции, под прекия контрол на силите под командване на НАТО (KFOR) 
- Международни гаранции за териториален интегритет на всички съседни държави

Първият тест за единството на страните членки ще е още в петък, когато външните министри на ЕС ще обсъждат в Бремен проблема с Косово.

Страни като Словакия, Испания и Гърция са на мнение, че не бива да се дава зелена светлина за независимост на областта, в която живеят близо 2 млн. души, 90 на сто от които са етнически албанци и искат пълна независимост.

Тази седмица словашкият парламент прие декларация, според която “бъдещият статут на Косово трябва да отчита легитимните искания на Сърбия”. В момента Словакия е непостоянен член на Съвета за сигурност.  

Братислава споделя виждането на Москва и Белград, че “възможността за преговори не е изчерпана”, както и че “пълната и ненаблюдавана независимост на Косово не е в интерес на региона”.

Относно опасенията, изразени най-вече от Русия, че даването на някаква форма на независимост на Косово ще засили сепаратисткото напрежение в света, докладът на ЕП подчертава, че решението за Косово няма да е прецедент в международното право, тъй като Косово е под управлението на ООН от 1999 г. насам и ситуацията по никакъв начин не е съпоставима с положението в други конфликтни региони. 

Депутатите считат, че в дългосрочен план решението за бъдещия статут на Косово е свързано с бъдещото присъединяване на Косово и Сърбия към ЕС, заедно с техните съседи, защото бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. 

Единен европейски фронт

Европейският комисар по разширяването Оли Рен от своя страна заяви, че същността на решението за Косово е европейското единство. “Ние трябва да продължим да подкрепяме солидно в Съвета за сигурност на ООН президента Ахтисаари и неговото предложение”, каза Оли Рен. 

Брюксел смята, че само единен европейски фронт може да респектира Русия и Китай, които се противопоставят на плана на Ахтисаари, пише EUobserver.  

По-рано в четвъртък Москва потвърди своята “принципна позиция срещу налагането на страните на каквито и да е сценарии, така че решението, което ще се изработи, да бъде еднакво приемливо за Белград и Прищина”.

Солана и Рен готови с плана за мисията на ЕС в Косово

В четвъртък бе оповестен и предварителният доклад на външнополитическия представител на ЕС Хавиер Солана и комисаря Оли Рен, от който става ясно, че ЕС е достатъчно напреднал в планирането на цивилна мисия, която да замести настоящата три хилядна администрация на ООН в Косово.

За 120 дни ООН трябва да предаде отговорностите на ЕС, съгласно подготвения план.

”Преходният период може да бъде твърде чувствителен от политическа гледна точка и от гледна точка на сигурността”, се казва в доклада. Рискът е екстремистки групи и от двете страни да провокират инциденти, а хора от малцинствените общности да бъдат принудени да напуснат Косово.

Мисията на ЕС в Косово ще наброява от 15 000 до 2 000 души международен персонал, включително полицейски офицери и съдии. Според предварителни данни за първите три години от прилагането на новия статут на областта ще е нужна международна помощ в размер на 1,3-1,5 милиарда евро.  

Споделяне

Още от Европа