ЕП признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Хуан Гуайдо

Европейският парламент (ЕП) призна Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа "за", 104 "против" и 88 въздържали се.

Евродепутатите призоваха върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, както и държавите членки, също да признаят Гуайдо като "единственият легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията“.

Депутатите заявяват пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган във Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и инциденти, и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на човешките права, извършителите да бъдат подведени под отговорност, и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и правата на човека.

В това отношение те подкрепят призива на Генералния секретар на ООН за провеждането на независимо и пълно разследване относно извършените убийства. Те също осъдиха задържането на журналисти, които отразяват ситуацията във Венецуела, много от които са граждани на ЕС, и призоваха за незабавното им освобождаване. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?