ЕП призова Русия да реформира изборните си закони и да не продава оръжие на Сирия

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, в която призовава Русия да промени изборното си законодателство и да се откаже от продажбата на всички видове оръжие и военна техника на Сирия. Приетата в четвъртък резолюция е по повод предстоящите президентски избори в Русия на 4 март и резултатите от проведените парламентарни избори на 4 декември 2011 г.

"Недопускането на опозиционни кандидати да участват в изборите за президент на 4 март 2012 г. вреди на политическата конкуренция и плурализъм", се посочва в резолюцията, цитирана от пресслужбата на Европейския парламент.

ЕП призовава Русия да приеме редица законопроекти, които да улеснят регистрацията на партии и кандидати за президентския вот, така че "възможно най-скоро да се проведат истински свободни и честни избори". Освен това се настоява за мерки, които да обезпечат свобода на медиите.

Парламентът призова руските власти да променят изборните си закони, като се съобразят със стандартите на Съвета на Европа и ОССЕ, за да гарантират свободни и демократични президентски избори през март с равни възможности за всички кандидати.

Евродепутатите изразиха съжаление за решението да бъде отказана регистрация за на Григорий Явлински.

Те призоваха руските власти да се въздържат от намеса и да не създават пречки пред международните наблюдатели.

За подобни проблеми беше докладвано по време на изборите за Дума през декември.

Депутатите отбелязаха липсата на прозрачност и ефективност при разглеждането на жалби. Те припомниха, че близо 3000 възражения срещу случаи на изборни злоупотреби, измами и нарушения са отхвърлени от съответните съдилища.

За президентските избори се очакват 600 международни наблюдатели, включително от ОССЕ, ПАСЕ и Шанхайската организация за сътрудничество.

Резолюцията призова Русия и да се присъедини към международния консенсус и да позволи на Съвета за сигурност да предприеме действия за намиране на решение на кризата в Сирия.

Парламентът подчерта, че в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия трябва да приема сериозно своята отговорност за международния мир и сигурност и призовава Русия незабавно да спре всички продажби на оръжия и военно оборудване за сирийското правителство.

В началото на февруари Русия и Китай наложиха вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН призоваваща сирийският президент Башар ал Асад да подаде оставка.

Документът е изготвен на базата на шест проекта, внесени от различни фракции в ЕП и съгласуването му отне повече от седмица.

През декември 2011 г. ЕП прие резолюция с която призова руските власти да организират нови "честни и свободни" избори, както и да да проведат "незабавно и пълно" разследване на всички сигнали за нарушения, измами и сплашване по време на изборите, проведени на 4 декември. ЕП приветства демонстрациите в страната срещу фалшифицирането на вота, като израз на волята на хората.

Тогава руският президент Дмитрий Медведев отказа да коментира документа с думите, че Европарламентът няма никакво отношение към изборите в Русия и решенията му не значат нищо за него.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?