ЕП ратифицира споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС

Европейският парламент одобри споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС, което дава възможност за установяване на по-тесни политически и търговски връзки, съобщи пресслужбата на ЕП в четвъртък.

Европейските депутати подкрепиха споразумението с 535 гласа "за", 94 "против" и 44 "въздържал се". Йоханес Хан, еврокомисарят, отговарящ за политиката на добросъседство, съобщи новината в Туитър и изрази задоволство, че споразумението е гласувано с голямо мнозинство.

В допълнителна резолюция, приета с 529 гласа "за", 96 "против" и 46 "въздържал се", депутатите подчертаха, че подписаният договор на 27 юни и ратификацията на споразумението в четвъртък "не представляват крайната цел" в отношенията между ЕС и Молдова.

Молдова ратифицира споразумението още на 2 юли. Търговските и много от политическите клаузи от документа влязоха предварително в сила още от 1 септември. Останалите части от
споразумението ще бъдат задействани, когато то бъде прието от всички страни от ЕС, след днешното гласуване в ЕП, припомня ДПА.

Споразумението покрива "цялата международно призната територия на Република Молдова" и Приднестровието, като неразделна част от нея, трябва да бъде включено в крайния резултат от споразумението", подчертаха депутатите. Те са убедени също, че ЕС трябва да заеме по-активна позиция в процеса на решаването на приднестровския конфликт между Кишинев и
Тираспол.

Европейските депутати подчертаха още необходимостта от прилагане на споразумението в неговата цялост и поискаха да бъде проведена детайлна информационна компания в Молдова, която да обясни предимствата му.

Русия вече разкритикува споразумението с аргумента, че то е несъвместимо със зоната за свободна търговия, която страната установи с Молдова, отбелязва ДПА. Москва се опасява, че споразумението може да навреди на нейните икономически интереси и предупреди, че може да вземе ответни мерки, като въведе по-високи мита и по-стриктни проверки на внасяните продукти. Русия вече въведе ограничения върху търговията с молдовско вино.

Днес европейските депутати подчертаха, че ролята, изиграна от Русия в кризата с Украйна, е променила геополитическия ред и е засегнала и отношенията между ЕС и Молдова. Те призоваха Русия да уважава териториалната цялост на Молдова и нейния европейски избор. Депутатите осъдиха също продължаващата забрана за внос на молдовски стоки в Русия като средство за дестабилизиране на региона и подкрепиха инициативи за противодействие на руското ембарго, посочва пресслужбата на ЕП.

ЕС има подписани споразумения за асоцииране с Украйна и с Грузия, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Европа