ЕП решава окончателно тази седмица съдбата на АСТА

ЕП решава окончателно тази седмица съдбата на АСТА

Тази седмица Европейският парламент окончателно ще реши каква да бъде съдбата на международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА. В програмата за настоящата сесия в Страсбург е записано, че дебатът ще се състои във вторник, а гласуването – в сряда.

Първоначално то беше прието от ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, но след масови протести в цяла Европа общо 4 комисии в ЕП препоръчаха документът да бъде отхвърлен. Сред тях бе и водещата комисия по международна търговия.

Също в сряда се предвижда ЕК, Съветът на ЕС и парламентът да обсъдят информация за незаконните гранични проверки в Шенгенската зона. Дебатът е по повод оплаквания за повторното въвеждане на граничен контрол между страните в свободната от проверки зона.

Във вторник ЕП ще разисква и резултатите от последния Европейски съвет, на който бяха приети решения, свързани със следващия бюджет на ЕС, банковия съюз и фонда за обратно изкупуване на дългове. В сряда е възможно да бъде приета резолюция.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?