ЕП се готви за нова отсрочка на Великобритания

ЕП се готви за нова отсрочка на Великобритания

Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция, в която ще изрази готовност да подкрепи нова отсрочка на оттеглянето на Великобритания от ЕС. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА.

По неговите думи приемането на резолюцията цели нов израз на европейското единство в преговорите. Според Сасоли е невъзможно Великобритания да напусне с договор, в който не е залегнала предпазна мярка за ирландската граница. Той добави, че се предлага преговарящите да се върнат към първоначалното виждане - мярката да бъде прилагана само по отношение на Северна Ирландия и само, ако се наложи.

В ЕС има различия по много въпроси, но по въпроса за Великобритания има единство. ЕП е на мнение, че европейската цел е постигането на раздяла със споразумение.

Постигнатото споразумение е възможно най-доброто от наша гледна точка. Споразумение без предпазна мярка за Ирландия не може да има, поясни Сасоли.

Готови сме да разгледаме всяко предложение на британската страна, не изключваме нищо. Ако се предложат решения, ще бъдат обсъдени, стига да съвпадат с насоките на ЕС.

Досега Великобритания не е предложила алтернативи, приложими от гледна точка на правото, уточни той. По неговите думи в резолюцията ще пише, че ако се стигне до раздяла без сделка, отговорността ще бъде изцяло на Лондон.

ЕП няма да подкрепи споразумение, което не отразява правата на европейците и британските задължения към бюджета на ЕС, добави Сасоли. Той допълни, че ЕП е готов да подкрепи отсрочка, ако тя води до промяна - избягване на раздяла без сделка, или свикването на нов референдум.

По-рано днес говорител на Европейската комисия съобщи, че британската страна е направила вчера предложения в преговорите, свързани с митниците и движението на стоки. Ще има нова среща в петък, добави говорителят.

Той призова да се види цялото интервю на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за Евронюз, от което досега бяха разпространени само откъси. Според достъпните цитати Юнкер казва, че британците са "частични" членове на ЕС "от самото начало".

Tой определя като грешка свикването на референдума за британското участие в ЕС. По неговите думи британската страна все още желае да напусне.

Споделяне

Още от Европа