ЕП се усъмни в доклад на ОЛАФ, в който България е сред "отличниците"

Ингеборг Гресле

Председателят на бюджетната комисия в Европейския парламент (ЕП) Ингеборг Гресле отхвърли данните, представени в годишния доклад за дейността на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, и заяви, че не може да им се има доверие. В доклада България е на трето място по брой приключили разследвания за злоупотреби с еврофондове за миналата година.

През миналата година службата отчита рекорден брой на повдигнатите обвинения по нейни разследвания. Същевременно продължителността на разследванията бележи спад. Нямаме възможност да работим над достигнатата бройка проверки, нямаме повече капацитет, заяви на пресконференция във вторник генералният директор на службата Джовани Кеслер.

Според Гресле твърденията, че ОЛАФ приключва все по-бързо водените проверки и така бележи успехи, са подвеждащи и дори незаконни. По нейните думи подобни твърдения се дължат на статистически монтаж.

Гресле уточнява, че множество сигнали биват разделяни на по-малки самостоятелни проверки. Така нараства броят на съобщените проверки на службата и се стига до средна продължителност на водените следствия от около 17 месеца. Според Гресле, ако тези манипулации не бяха направени, продължителността на всяка проверка би била средно по близо 29 месеца.

Гресле пояснява, че е възможно да бъдат направени подобни изводи благодарение на работата на надзорния комитет в ОЛАФ. Тя заявява, че на представените днес на пресконференция от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер данни не може да се има доверие и призовава Европейската комисия да вземе отношение.

България е на трето място в ЕС по брой приключени разследвания за измами със средства на Общността, предизвикани от проверки на ОЛАФ. Това се посочва в годишния доклад на европейската служба за борба с измамите. На първо място е Румъния с 36 следствия, на второ е Унгария с 13.

За 2014-та ОЛАФ е приключила 11 разследвания на сигнали у нас, но не при всички има препоръка за съдебен процес, уточни директорът на службата Джовани Кеслер.

Той определи като недостатъчна, реакцията на властите в страните от ЕС след препоръките на ОЛАФ. Малко над половината от препоръките за разследване в България са стигнали до съда за последните 7 години, сочи още докладът.

Броят на прокурорските обвинения по препоръка на ОЛАФ в България не е задоволителен, заяви Кеслер пред БНР. От присъединяването ни към ЕС до миналия декември прокуратурата е разследвала 22 от общо 30 сигнала на ОЛАФ, за които службата смята, че има основания за измами с европари. Близо половината от тях са стигнали до повдигане на обвинения в съда, сочи докладът.

"Дори това да е средното европейско равнище, 55% не е задоволителен резултат. Някои от случаите приключиха неблагоприятно, като бяха прекратени, докато според нас трябваше да бъдат повдигнати дела. Назначихме работна група, която да разгледа всеки един случай съвместно с местните власти и да разбере защо нашите оценки се разминават почти на половина с техните", казва Кеслер пред кореспондент на БНР.

Шампион по изпълнение е Италия, която има много сигнали от ОЛАФ, но вкарва в съда 78% от тях. Макар и само с 11 разследвания, прокуратурата на Гърция е успяла да повдигне обвинения по всички, тоест 100 процента. Румъния е на първо място по брой на разследвани от ОЛАФ съмнения за измами с еврофондове както за миналата година, така и от началото на 2007 година.

Основната част от сигналите, получавани в ОЛАФ от България за последните седем години, са били изпращани от "частни източници" (54 сигнала), а едва пет сигнала са били от обществени институции. Сред случаите, съобщени от българските власти, отново е посочен примерът с програма САПАРД. ОЛАФ съобщава, че разследването за измама със 7,6 милиона евро от бюджета на ЕС е обхванало Германия, Италия, Испания, Холандия, Словакия, Швеция и Великобритания.

ОЛАФ представи и разбивка по националности на своите служители. Най-много (73) са белгийците, а българите са 22-ма и са сред многочислените групи. Представена е българката Цветелина, чиято фамилия не се споменава. Тя оглавява дирекция в европейската служба, след като по-рано е работила в българската комисия за защита на конкуренцията и в администрацията на Висшия съдебен съвет.

Българката участва в разследванията на ОЛАФ още преди присъединяването на България към ЕС. Отчита се, че освен в разследвания по български случаи, тя е полезна и в проверките срещу държави от бившия съветски блок заради познанията си по руски език.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа