ЕП се "завръща" символично в Страсбург от следващата седмица

ЕП се "завръща" символично в Страсбург от следващата седмица

Заседанието на Европейския парламент следващата седмица се свиква в Страсбург за първи път от началото на пандемията, но присъствието на евродепутати и служители ще бъде символично. Представители на парламентарните групи съобщиха, цитирани от БТА, че едва около 1/3 от евродепутатите възнамеряват да пътуват, а останалите ще участват в заседанието, както в последните 14 месеца – онлайн.

Предвижда се онези, които пътуват, да разполагат с множество допълнителни документи, както и да спазят 10-дневна карантина и да си направят поне две изследвания за коронавирус при завръщане в Брюксел. Предвижда се групите да работят с едва 10-15 на сто от административните служители на място в Страсбург.

Групата на Европейските консерватори и реформатори единствена днес изрази силно възражение срещу решението на председателя на ЕП Давид Сасоли да се пътува до Страсбург и призова то да бъде преосмислено. Те съобщиха, че нито един евродепутат от тази група няма да пътува за това заседание.

Източници от ЕП уточниха, че решението за възобновяване на пътуванията е "до второ нареждане" и ще зависи от епидемичната обстановка занапред. Този месец календарът на ЕП предвижда сесии.

Според дневния ред за първото от тези две заседания евродепутатите ще приемат призив за временно отпадане на патентите за ваксините против коронавирус и ще одобрят окончателно въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните. Те ще обсъдят призив към Европейската комисия да предприеме действия по новото европейско изискване за допълнителна проверка на бюджетните разходи спрямо състоянието на законността.

Предвижда се ЕП да гласува призив за допълнително разследване на премиера на Чехия Андрей Бабиш, уличен в конфрикт на интереси със средства от ЕС. Евродепутатите ще обсъдят случая с принудителното приземяване от Беларус на полет на "Райънеър".

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?