ЕП ще гласува призив за отпадане на патентите за ваксините срещу Covid-19

ЕП ще гласува призив за отпадане на патентите за ваксините срещу Covid-19

Европейският парламент (ЕП) ще гласува тази седмица предложение за резолюция, в която се отправя призив за отпадане с решение на Световната търговска организация на патентите за ваксините срещу ковид. Това предвижда програмата за започващата днес седмична сесия на евродепутатите.

При обсъждането на този въпрос през май ЕП не бе единодушен в искането за отпадане на патентите, а междувременно Европейската комисия предложи мерки, с които производството на ваксини да бъде разширено, без да се премахва задължението носителите на интелектуалните права да получават съответните приходи. ЕП ще обяви данните от гласуването в четвъртък.

Утре евродепутатите ще приемат решение за въвеждане на европейски удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за ковид. Удостоверенията ще влязат в сила от 1 юли.

В сряда ЕП ще обсъди отново обвързването на състоянието на законността в държавите от ЕС с отпускането на средства от европейския бюджет. Евродепутатите очакваха до 1 юни ЕК да предложи мерки за действие, но все още Съдът на ЕС не се е произнесъл по иска на Полша и Унгария против новото европейско законодателство, съобщава БТА.

Също в сряда ЕП ще гласува резолюция, свързана с данните за конфликт на интереси на премиера на Чехия Андрей Бабиш, в която се съдържа призив средствата за земеделие от ЕС да не попадат в ръцете на шепа олигарси. Очаква се евродепутатите да призоват ЕК да приложи новите правила за законността и бюджета спрямо Прага. В четвъртък ЕП ще приеме резолюция, в която ще даде първоначална оценка на плановете за изразходване на бюджета за икономическо възстановяване на държавите от ЕС.

Утре евродепутатите ще обсъдят, а в четвъртък ще гласуват резолюция по повод принудителното приземяване на самолет на "Райънеър" в Беларус. Миналата седмица Съветът на ЕС изпълни решението на Европейския съвет и наложи забрана за използване на европейското въздушно пространство от самолети, използвани от беларуски организации.

Тази седмица за пръв път от март миналата година ЕП ще заседава в Страсбург. Очаква се едва 1/3 от евродепутатите да пътуват, а останалите ще участват в заседанието онлайн заради все още строгите противоепидемични мерки при пресичане на вътрешните европейски граници.

Споделяне

Още от Коронавирус