ЕП ще изслуша през септември новопредложените еврокомисари от Румъния и Естония

ЕП ще изслуша през септември новопредложените еврокомисари от Румъния и Естония

Всички комисии в Европейският парламент вече имат ръководство, след като днес и комисията по социални въпроси избра своя председател - Луциа Дюриш. Липсата на председател на тази парламентарна комисия направи невъзможно изслушването досега на предложените от Естония и Румъния временни еврокомисари до 31 октомври, предава БТА от Брюксел.

Талин и Букурещ предложиха заместници на подалите оставка техни еврокомисари Андрус Ансип и Корина Крецу, избрали да станат евродепутати. Срещу това решение се обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви, че няма достатъчно работа за нови комисари до есента. Въпреки това Юнкер изслуша предложените нови попълнения, но реши да не им възлага ясни задачи.

Заради липсата на точни отговорности, предложените за временни комисари Кадри Симсон и Йоан Пашку не подлежаха на изслушване в дадена парламентарна комисия, а трябваше да бъдат "изпитани" от председателите на всички комисии в ЕП. Това до днес не бе възможно заради липсата на председател на социалната комисия.

ЕП изключи от дневния си ред за днес гласуването на двете кандидатури, защото още не са преминали изслушване. След като двамата временни комисари положат изпит, те трябва да бъдат утвърдени на общо заседание на евродепутатите, а първата възможност за това е в средата на септември. Ако преминат успешно през процедурата, двамата временни комисари ще работят до 1 ноември.

Споделяне

Още от Европа