ЕП ще насърчи държавите да разрешат гласуването по пощата и електронно

ЕП ще насърчи държавите да разрешат гласуването по пощата и електронно

Европейският парламент ще приеме на сесията си в Страсбург тази седмица промени, с които гражданите на ЕС, които се намират в държава извън Общността, да могат да гласуват на изборите за евродепутати, предаде БТА от Брюксел в понеделник.

ЕП ще насърчи държавите да разрешат гласуването по пощата, електронното гласуване и гласуването по интернет, за да се повиши участието и да се улесни гласуването на всички граждани, особено за хората с намалена подвижност и за онези, които живеят и работят в държава от ЕС, на която не са граждани, или в държава извън Общността. Предвижда се взимането на необходимите мерки, за да се предотврати евентуална измама при гласуването чрез тези средства.

Целта е увеличаването на легитимността и ефикасността на работата на ЕП чрез насърчаване на общата ангажираност сред гражданите, постигането на балансиран състав на институцията, осигуряване на най-висока степен на равенство при изборите.

ЕП ще разгледа въпроса с европейската гражданска инициатива, която предполага въвеждане на промени в законодателството на ЕС при събирането на достатъчно подкрепа с подписки по конкретна тема. В доклада, който предстои да бъде обсъден, ЕК търпи критики, че не помага на организаторите на такива инициативи и досега липсва необходимата процедурна прозрачност.

Във вторник ЕП отново ще заседава по въпроса с мигрантската криза. Евродепутатите ще обсъдят сътрудничеството с Турция и разговорите с държавите от Африка. В заседанието ще участват председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят въвеждането на еднаква защита за туристите, които купуват почивки от агенции и онези, които правят резервациите си сами. Европейските туристи вече получиха правото да отменят т. нар. пакетно пътуване, ако цената се покачи с повече от осем процента преди началото на почивката. Действащите правила са в сила от 1990 г., но оттогава на пазара навлязоха евтините полети и продажбите по интернет. Според Европейската комисия новите правила ще осигурят защита на още 120 милиона потребители, които запазват своите пакетни почивки по електронен път. Новата защита ще обхване плащането на полети, хотели и коли под наем.

Утре ЕП ще изрази позиция по повод темата с вредните газове на автомобилите с марката"Фолксваген". Очаква се евродепутатите да призоват за въвеждането на изпитания на автомобилните двигатели в истински, а не в лабораторни условия.

Също утре ЕП ще приеме резолюция по споразумението между ЕС и Швейцария срещу укриването на пари на европейски граждани в швейцарски банки. Предвижда се ЕС и Швейцария да започнат автоматично да обменят информация за банковите сметки на своите граждани през 2018 година. По-рано тази година ЕС и Швейцария се договориха за общи мерки срещу данъчните измами и укриването на данъци. Информацията, която ще се обменя, включва не само доходи, като лихви и дивиденти, а и балансите по сметки и приходите от продажба на финансови активи.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?