ЕП ще обсъди намаляване на евродепутатите заради напускането на Великобритания

ЕП ще обсъди намаляване на евродепутатите заради напускането на Великобритания

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент подкрепи във вторник предложението броят на евродепутатите да бъде намален от 751 на 705 заради напускането на Великобритания, съобщи ЕП, цитиран от БТА.


Предвижда се предложението да бъде гласувано на пленарна сесия през февруари. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет. Ако бъде приложена, промяната ще важи от следващите избори за ЕП догодина.

Предвижда се България и още 12 държави да запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави да получат допълнителни места. Най-облагодетелствани от промените биха били Испания и Франция, които биха получили по пет допълнителни места в ЕП. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един биха се увеличили мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия би получила още две места.

Миналата есен в комисията по конституционни въпроси на ЕП постъпи предложение броят на евродепутатите да бъде намален на 700, като се отбелязваше, че според договора за ЕС броят на мандатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 евродепутати. В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати.

Парламентарната комисия днес реши 16 от британските мандати да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Общността занапред. Предложението осигурява места и за евродепутати, избрани от общоевропейска листа и чийто брой следва да съответства на броя на държавите в ЕС (по един на държава).

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?