ЕП ще обсъди нови санкции срещу Русия и прекратяване на преговорите с Турция

ЕП ще обсъди нови санкции срещу Русия и прекратяване на преговорите с Турция

Европейският парламент ще обсъди тази вечер предложение на Русия да бъдат наложени допълнителни санкции от ЕС, ако Москва продължава да нарушава международния ред. Това сочи програмата на тазседмичната сесия на евродепутатите в Страсбург, предава БТА.

Групата на Европейската народна партия изрази подкрепа за призива, залегнал в незаконодателната резолюция, докато групата "Европа на народите и свободата" защити обратното виждане - че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат. В черновата на резолюцията се препоръчва преразглеждане на споразумението за сътрудничество с Русия в области от общ интерес, като борбата с тероризма и измененията в околната среда.

По-близки отношения с ЕС биха били възможни, само ако Русия приложи изцяло споразуменията от Минск и започне да спазва международното право, се казва в текста. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2019 година. Резолюцията ще бъде гласувана във вторник.

Тази вечер ЕП ще разисква заплахите за сигурността, свързани с повишаването на технологичното присъствие на Китай в ЕС. Предвижда се ЕП да подкрепи въвеждането на европейски сертификати за киберсигурност на стоки, процедури и услуги.

Утре евродепутатите се очаква да призоват за преразглеждане на отношенията с Турция и да повторят настояването си за официално прекратяване на преговорите с Анкара за присъединяване. Лошите показатели на Турция по отношение на спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата с корупцията, продължават да будят загриженост, се посочва в текста. Евродепутатите ще приветстват решението на Турция за официална отмяна на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 година.

Предвид значителното политическо и демократично отстъпление през последните години, евродепутатите се очаква да призоват ЕС да премине от преговори с Анкара, към "ефективно сътрудничество", според черновата. Документът ще бъде гласуван в сряда.

Също утре ЕП ще обсъди въпроса със съставянето на "черен списък" на ЕС за държави със слаби правила срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Миналата седмица Съветът на ЕС единодушно отхвърли списъка, предложен от Европейската комисия.

Евродепутатите се очаква да подкрепят мерки за защита от чуждестранни разпространители на дезинформация. Предвижда се въвеждането на глоби за общоевропейските политически партии и фондации, които умишлено нарушават законите за защита на личните данни. Новите правила се очаква да влязат в сила преди изборите през май.

В сряда ЕП ще гласува резолюция с преглед на последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от чуждестранни източници. Евродепутатите ще подкрепят използването на нови технологии за борба с пропагандата и фалшивите профили в социалните мрежи. Проекторезолюцията остро осъжда все по-агресивните опити на Русия, Китай, Иран и Северна Корея за подкопаване на правните основи и принципи на европейските демокрации, и суверенитета на страните от Източното партньорство, което влияе на политическите избори и дава подкрепа за екстремистки движения.

Също в сряда евродепутатите ще обсъдят целите за намаляване на вредните газове. ЕП отбелязва, че до края на тази година държавите, подписали споразумението от Париж за опазване на природата, трябва да представят дългосрочна стратегия за намаляване на вредните газове. Допълва се, че ЕК вече предложи мерки за постигането на природосъобразна икономика до 2050 година. Гласуването на резолюцията е насрочено за четвъртък.

В същия ден ЕП ще реши дали да подкрепи началото на ограничени търговски преговори със САЩ. Започването на преговорите е в интерес на европейските граждани и дружества, тъй като ще намали сегашното напрежение в търговските отношения, сочи становището на парламентарната комисия по търговия. Парламентарната комисия препоръчва започване на преговори в областта на производствените мита и оценките за съответствие на изделията. Сключването на ограничено търговско споразумение трябва да зависи от премахването на сегашните мита за внос в САЩ на стомана и алуминий от ЕС, включително за автомобилите и автомобилните части.

Споделяне

Още от Европа